Otvoren Peti međunarodni sajam "ZEPS Intermetal 2008."

U Zenici se okupilo 207 izlagača iz 22 zemlje

Federalni premijer Nedžad Branković juče je u Zenici otvorio Peti međunarodni sajam „ZEPS Intermetal 2008.“ .

U organizaciji Poslovnog sistema RMK Zenica ovogodišnji sajam privrede okupio je 207. izlagača iz 22 zemlje svijeta , što je za 15 posto više učesnika od prošlogodišnjeg broja.

Otvarajući manifestaciju premijer Branković izrazio je nadu da će i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini slijediti zenički primjer .

-Zenica je vrlo brzo od grada pored kojeg se prolazilo postala grad u koji se dolazi, a ja se nadam da ćemo uspjeti razviti i putnu i drugu infrastrukturu koja će moći pratiti ubrzani privredni razvoj.Privreda i privrednici su zaslužni za ubrzan razvoj kako Zenice tako i ovog sajma, koji je svake godine sve bitniji segment promocije bh i reginonalne industrije- kazao je Branković.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić istakao je da je izvoz iz Zeničko-dobojskog kantona po stanovniku dvostruko veći od državnog prosjeka , a da princip „doline čelika “ u srednoj Bosni , „doline aluminija“ u Hercegovini , te regionalizacije sve jače industrije već na zeničkom primjeru pokazuje dobre rezultate.

 

Goste iz cijelog svijeta , predstavnike političkog , privrednog , društvenog života i diplomatskog kora, pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

Na sajmu će ove godine biti šest kolektivnih izložbi, a svoj dan i ozvaničenje pokretanja integralne proizvodnje za danas je najavio ArceklorMittal Zenica.