Plava voda stiže u Zenicu

Gradska uprava Zenice izražava zadovoljstvo zbog postignutog napretka u realizaciji projekta "Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda". Projekat čiji je cilj osiguranje pouzdanog, dugoročnog i kvalitetnog snabdijevanja vodom preko regionalnog sistema vodosnabdijevanja Grada Zenice i općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača bio je upitan nakon što je Skupština Zeničko – dobojskog kantona povukla saglasnost na zaduženje kod EBRD-a u visini od 11 miliona eura.

S ciljem potpunijeg informisanja javnosti, podsjećamo na hronologiju događaja koji su prethodili odluci Skupštine ZDK. Naime, 07. decembra 2016. godine u sjedištu Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu, održan je sastanak na kojem je zaključeno, kako će EBRD zajam od 11 miliona eura, kao i 2,5 miliona grant sredstava od Side otkazati ukoliko Zeničko – dobojski kanton ne usvoji odgovarajuću odluku. Gradonačelnik Zenice, gdin Fuad Kasumović zatražio je tom prilikom da se produži rok kako bi se problem riješio. Uslijedile su tematske sjednice Gradskog vijeća Zenica koje je od Skupštine ZDK zatražilo prihvatanje kreditnog zaduženja ZDK, uz istovremenu spremnost da Grad Zenica  obezbijedi i potrebni kolateral u imovinu kao dodatnu garanciju (u prilogu). "Šestomjesečni napori da deblokiramo projekat kojeg građani Zenice decenijama iščekuju i kojim ćemo trajno osigurati pitku vodu u našim domaćinstvima, urodili su plodom. Iz EBRD-a imamo obećanja da će  zajam biti operativan i da će implementacija projekta krenuti čim prije. Nadam se da ćemo vrlo brzo iz Gradske uprave Zeničanima saopćiti još jednu lijepu vijest, a to, je da idemo u realizaciju projekta izgradnje novih kotlova za grijanje čime ćemo riješiti dva životna problema građana Zenice", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Grad Zenica u otplati ukupnog kreditnog zaduženja od 22 miliona eura (11 miliona eura EBRD i 11 miliona eura Razvojna banka Vijeća Evrope CEB) za izgradnju regionalnog vodovoda "Plava voda" učestvuje sa 34,64 posto ili 7.620.800 eura. Zeničko – dobojski kanton u otplati kredita učestvuje sa 17,50 posto ili 3.850.000 eura koje će osigurati iz sredstava vodnih naknada koja su planirana Gradu Zenica prema Programu utroška sredstava vodnih naknada. 

Dokumenti u nastavku:

Odluka

Projekt