Podrška zeničkim poljoprivrednicima: Potpisani ugovori za dodjelu 20 plastenika

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je ugovore sa korisnicima izabranim u projektu "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima".

Projekat dodjele plastenika od 100 kvadratnih metara sa sistemom za navodnjavanje i sadnicama Grad Zenica realizovao je u saradnji sa humanitarnom organizacijom Muslim Aid Sarajevo.

Pravo da učestvuju u ovom projektu imale su socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja grada Zenica koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište, kao i zemljište ustupljeno na korištenje ili u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Grad Zenica sufinansira realizaciju Projekta u visini 50 % sredstava, Muslim Aid 40 %, dok je vlastito učešće korisnika 10 %, odnosno 273,90 KM.

Pojedinačna vrijednost jednog plastenika je 2.739,00 KM.

Izabranim korisnicima uručeni su i odgovarajući priručnici za plasteničku proizvodnju.

"Želimo pomoći našim poljoprivrednicima. Do sada je dodijeljeno preko 200 plastenika. Danas smo potpisali ugovore sa 20 novih korisnika", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetio je kako se u budžetu Grada Zenica u posljednje tri godine velika sredstva opredjeljuju za razvoj poljoprivrede.

Također, gradonačelnik Kasumović najavio je da se nastavak ovog projekta očekuje u jesen, kada će plastenici biti dodijeljeni za još 20 korisnika.