Posjeta NJ. E. Andersa Hagelberga, ambasadora Kraljevine Švedske gradonačelniku Fuadu Kasumoviću

Danas je ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Anders Hagelberg boravio u nastupnoj posjeti kod gradonačelnika Zenice, gdina Fuada Kasumovića.

Ovom prilikom razgovaralo se o politici djelovanja švedske vlade u Bosni i Hercegovini, aktuelnom stanju u Gradu Zenica, projektima koji su u toku te preprekama koje su nastale u toku realizacije projekata.

Ambasador Hagelberg posebno je bio zainteresovan za informacije o projektu "Plava voda". U tom smislu gradonačelnik Kasumović upoznao je ambasadora da su nakon više mjeseci otklonjenje  prepreke od strane Skupštine Zeničko - dobojskog kantona za realizaciju ovog projekta.

Dalje je istakao da je u toku rješavanje problema zagrijavanja grada i ambasadoru predstavio projekat na bazi joint - venture kompanije u koji Grad Zenica ulazi zajedno sa kompanijom ArcelorMittal i firmom iz Finske a koji na ekološki prihvatljiv način rješava ovaj problem.

Ambasador je ovom prilikom čestitao gradonačelniku Kasumoviću na dosad postignutim rezultatima u poboljšanju uslova života građana.

Naglasio je da švedska vlada pridaje veliki značaj projektima u oblasti zaštite okoliša i shodno tome predložio nastavak razgovora sa predstavnicima gradske uprave o mogućnosti ostvarenja saradnje.

Izrazio je spremnost u pružanju pomoći u vezi izgradnje toplovodne mreže JP "Grijanje" d.o.o. Zenica kroz mogućnost iskorištavanja grantova.

Ambasador se zahvalio na prijemu i istakao da je ovo prvi sastanak sa gradonačelnikom ali da će se u skorije vrijeme održati sastanci predstavnika ambasade Kraljevine Švedske i gradske uprave Zenica da bi se razmotrile mogućnosti intenzivnije saradnje.