POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJIAmbasadori zemalja članica „Višegradske grupe“ (V-4) akreditirani u BiH :Nj.E.Imre Varga, ambasador Mađarske, Nj.E.Miroslav Mojžita, ambasador Slovačke, Nj.E.Jiry Kudela, ambasador Češke, i Nj.E. Andrzey Tyszkiewitcz, ambasador Poljske, danas su se sastali sa načelnikom općine Zenica, Husejinom Smajlovićem. Zenički načelnik   upoznao ih je sa privrednom situacijom u općini i razvojnim planovima  u općini.
Predstavnici Višegradske grupe su ponudili saradnju Zenici posebno na planu studijskih putovanja, školovanja  i univerzitetske saradnje.Mađarski ambasador se  interesovao za poslovnu zonu i mogučnostima uspostave  privredne saradnje sa mađarskim  investorima.Višegradska grupa formirala je Fond kojeg su usmjerili prema pomoći istočnim zemljama i zemljama budučim članicama Evropske unije.
Danas su ambasadori u Zenici  potpisali Memorandum o saradnji sa Evropskim pokretom Bosne i Hercegovine  čije je sjedište u Zenici, u gradu  gdje se rađaju dobre evropske ideje što su potvrdili visoki gosti. Višegradska grupa  izabrala je Zenicu i  Evropski pokret  za svog partnera prepoznavši u Zenici napredak na svakom koraku.
Promocija evropskih vrijednostio osnovni je zadatak  Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, istakao je ovom prilikom Miodrag Živanović, predsjednik  pokreta.
 Danas su u Zenici  zvanično otvorene prostorije Evropskog pokreta BiH  . Tom svečanom činu prisustvovali su  ambasadori zemalja članica Višegradske grupe i načelnik  Općine Husejin Smajlović, kao i druge  zvanice.