Potpisan Protokol o saradnji između Grada Zenica i Odbora za međureligijsku saradnju Zenica

Predstavnici Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercecegovini i Odbora za međureligijsku saradnju Zenica posjetili su danas gradonačelnika Fuada Kasumovića.

U njegovom kabinetu potpisan je Protokol o saradnji između Grada Zenica i Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini te Odbora za međureligijsku saradnju Zenica. 

Nakon ukazane dobrodošlice od strane gradonačelnika Kasumovića, gosti su zahvalili na prijemu i izrazili zadovoljstvo zbog susreta.

Sekretar Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini Emir Kovačević naglasio je da je potpisivanje Protokola samo potvrda dosadašnje dobre saradnje Odbora i Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Kasumovićem.

"Tolerancija i suživot su univerzalne ideje kojima se vodi Međureligijsko vijeće, a to je ono što u Zenici živi u praksi", rekao je Kovačević. On je dodao da je Odbor za međureligijsku saradnju Zenica jedan od 15 odbora koji djeluju pri Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini, posebno pohvalivši aktivnosti Odbora na promociji tolerancije, uzajmnog mira i uvažavanja.

"Gradska uprava je na raspolaganju Odboru za međureligijisku saradnju Zenica. Želim da se svi građani Zenice osjećaju zadovoljno i komotno u svom gradu. Moja želja je isto tako da Zenica bude primjer drugim općinama/gradovima u Bosni i Hercegovini da se može živjeti u zajedništvu ali istovremeno uvažavajući različitosti", poručio je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Izvršni sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić kazao je da je namjera Odbora bila institucionalizirati međureligijski dijalog. Naglasio je da se dolaskom gradonačelnika Kasumovića na čelo grada intenzivirala komunikacija sa Gradskom upravom.  

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo potpisivanjem Protokola o saradnji, koji će se između ostalog ogledati u podršci aktivnostima Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.