Potpisan Sporazum o prijateljskom okruženju u sklopu izgradnje autoceste koridora Vc, dionica Donja Gračanica - Tunel Zenica

U Gradskoj upravi Zenice danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja prilikom provođenja aktivnosti na projektovanju i izgradnji autoceste koridora Vc, dionica Donja Gračanica (Zenica Sjever) - Tunel Zenica između Grada Zenica, JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i turske kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Grada Zenica Fuad Kasumović, direktor JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar Adnan Terzić i rukovodilac projekta Evren Utku Gök u ime kompanije Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret.   

Planirano je da se u okviru Sporazuma realizuje program prijateljskog okruženja, koji podrazumijeva izgradnju ili rekonstrukciju lokalne komunalne infrastrukture koja će biti ugrožena ili pretrpjeti određena oštećenja tokom izvođenja radova.

Predstavnici mjesnih zajednica Donja Gračanica i Donja Vraca su bili uključeni u pregovore s izvođačem radova, nakon kojih je utvrđena lista projekata prijateljskog okruženja.

Predsjednici i članovi Savjeta ovih mjesnih zajednica su zahvalili gradonačelniku Kasumoviću na uloženim naporima da se potpiše Sporazum o prijateljskom okruženju.

U obraćanju prisutnima, gradonačelnik Fuad Kasumović je rekao da je Zenica izuzetno važna u procesu izgradnje autoceste koridora Vc. Tom prilikom zahvalio se JP Autoceste Federacije BiH na pokazanoj odgovornosti prema lokalnoj zajednici. "Ovaj sporazum smo napravili prema potrebama mjesnih zajednica koje gravitiraju području na kojem se izvode radovi. Pored ovoga, Autoceste Federacije BiH pomoći će rekonstrukciju puta za Babino, za što je izdvojeno milion KM. Riječ je o nastavku dionice za koju smo prethodno potpisali protokol sa Ministarstvom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona", istakao je gradonačelnik. 

Direktor JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar Adnan Terzić je rekao kako preduzeće Autoceste Federacije BiH pokazuje veliko razumijevanje i pažnju prema ambijentu i lokalnim zajednicama čije su saobraćajnice obuhvaćene radovima na realizaciji projekata ovog preduzeća.  

Rukovodilac projekta Evren Utku Gök je naglasio kako cijeni dobre odnose s gradonačelnikom Kasumovićem i Gradskom upravom Zenica čija je podrška od izuzetne važnosti za realizaciju projekata iz programa prijateljskog okruženja.