Potpisan ugovor o milionskoj donaciji KfW-a Zenici

Gradonačelnik Zenice, gdin. Fuad Kasumović stavio je danas potpis na Ugovor o prihvatanju grant sredstava njemačkog KfW-a za projekat "Prikupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici". Vlada SR Njemačke će posredstvom KfW-a sa 13.516.696,80 eura finansirati rješavanje problematike sakupljanja i tretmana otpadnih voda grada Zenica. "Sretni smo što smo dobili sredstva od njemačke Vlade i Grad Zenica će učiniti sve da projekat bude što kvalitetnije i vremenski što brže realizovan, što je u interesu naših građana", prilikom potpisivanja u sarajevskom sjedištu "Kreditanstalt fur Wiederaufbau" izjavio je gradonačelnik Kasumović.

Predstavnici donatora istakli su, kako su se uvjerili da su Grad Zenica i Jedinica za implementaciju projekta, odnosno JP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Zenica organizovane i snažne institucije kojima su s pravom povjerili jednu od najvećih donacija.

U ambasadi Švicarske u Sarajevu danas je održan i prvi sastanak Upravnog odbora Programa vodosnabdjevanja i odvodnje u BiH II. Osim gradonačelnika Zenice, sastanku je prisustvovala i lokalna vlast iz Tuzle.

Podsjećamo, ukupni troškovi projekta iznose 19.266.687 eura i finansiranje je osigurano bespovratnim sredstvima KfW-a u iznosu 13.516.696,89 eura, švicarskog Secoa u iznosu od 4.750.000 eura i doprinosima Grada Zenica za nastavak izgradnje biciklističkih staza u iznosu 1.000.000 eura i JP "ViK" od 800.000 eura.