Potpisan ugovor za realizaciju projekta "Plava voda"

Danas je u Travniku potpisan Ugovor o realizaciji projekta “Plava voda”, koji je označio početak gradnje sistema vodosnabdijevanja stanovnika Zenice, Travnika, Novog Travnika, Busovače i najvjerovatnije Viteza, pitkom vodom sa izvorišta "Plava voda".

“Apsolutno svjestan da u Gradu Zenica nema ni sekunde redukcije vode, Grad Zenica ipak sa svim srcem ide u ovaj projekat jer moramo razmišljati za buduća vremena. Nećemo svoje građane da dovedemo u situaciju da grad ostane bez vode. Žao mi je što nema općine Vitez i svako ima svoje razmišljanje ali smatram da trebamo gledati dugoročno, a ne samo svoj mandat”, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, dodajući kako se radi o projektu kojem se Zeničani nadaju već više decenija.  Tenderi za konsultantske usluge i izvođača radova za realizaciju projekta Regionalni sistem vodosnabdijevanja “Plava voda” trebalo bi da budu raspisani početkom 2018. godine.

Projekat Plava voda je procijenjen na oko 30 miliona eura i finansirat će se iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB). Novac će biti iskorišten za izgradnju vodozahvatne građevine na izvorištu "Plava voda", zajedno za hlornom stanicom u Travniku, zatim za izgradnju glavnog cjevovoda u dužini oko 33 km, od izvora u Travniku do glavnog rezervoara Putovići u Zenici, kao i za konsultantske usluge. Predviđeno je da nabavka konsultantskih usluga započne u januaru ili februaru 2018., dok bi tender za izvođača radova mogao da bude raspisan u martu 2018. godine.