Potpisani ugovori o subvencioniranju karata penzionerima i ratnim vojnim invalidima za usluge javnog gradskog prijevoza

U kabinetu Gradonačelnika danas su potpisani ugovori o subvencioniranju godišnjih pretplatnih karata penzionerima i ratnim vojnim invalidima pri javnom linijskom prijevozu.

Ugovor je u ime Grada Zenica potpisao gradonačelnik Fuad Kasumović, a u ime prijevoznika JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica, direktor Besim Husaković.

Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Udruženja penzionera/umirovljenika i Udruženja ratnih vojnih invalida čiji će članovi biti korisnici subvencioniranih karata.

Kada su u pitanju ratni vojni invalidi, korisnici prijevoza mogu biti isključivo članovi Udruženja ratnih vojnih invalida (od 20 do 60%) na području grada Zenica.

"Gradska vlast služi da pomogne svojim građanima, posebno ugroženim kategorijama. Grad Zenica je za subvencije karata ove godine izdvojio 300.000 KM. Korisnici subvencioniranih karata su penzioneri, ratni vojni invalidi s utvrđenim procentom invliditeta od 20-60%, učenici srednjih škola i slijepa i slabovidna lica. Iako subvencioniranje karata za učenike srednjih škola nije u nadležnosti Gradske uprave, mi želimo svojim građanima pomoći. Ove godine prvi puta smo osigurali sredstva za ratne vojne invalide i nadamo se da ćemo u narednoj godini uvrstiti i neke druge ranjive kategorije stanovništva", rekao je gradonačelnik Kasumović.

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zenica, Almir Čamdžić se u ime Udruženja zahvalio Gradskoj upravi na čelu s gradonačelnikom Kasumovićem i naglasio da će ova pomoć olakšati ratnim vojnim invalidima koji su najugroženija kategorija stanovništva.

Fahro Klico iz Udruženja penzionera/umirovljenika Zenice je kazao kako očekuje da će 3.000-4.000 penzionera grada Zenica koristiti subvencionirane karte.

"Zahvaljujući gradonačelniku i Gradskoj upravi JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica će uskoro dobiti iznos od 300.000 KM. Cijene za penzionere su ostale iste, iako je došlo do poskupljenja goriva", kazao je direktor ovog preduzeća Besim Husaković. Naglasio je da su u Preduzeću pokrenuti projekti i aktivnosti u cilju poboljšanja i unapređenja kvalitete usluga.