Potpisani ugovori za izgradnju 25 stambenih jedinica u sklopu Programa za oporavak od poplava

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i 25 korisnika odabranih po Javnom pozivu za odabir korisnika/ca pomoći za izgradnju i sanaciju stambenih jedinica uništenih ili oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine potpisali su danas ugovore o prijenosu prava vlasništva građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Zenica na korisnike pomoći.

Javni poziv raspisan je u sklopu Programa za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje kojeg finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Ranije su potpisani ugovori sa još devet korisnika.

Osim Grada Zenica, ovaj program se provodi na području još 43 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Cilj Programa je podrška samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program je vrijedan 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH.

U sklopu komponente Stambeno zbrinjavanje na području grada Zenica odobrena je izgradnja ukupno 34 nove stambene jedinice.

Grad Zenica je za potrebe realizacije ovog projekta obezbijedio građevinsko zemljište za korisnike, koji nisu bili u mogućnosti sami osigurati zemljište za izgradnju stambene jedinice. Riječ je o licima pogođenim poplavama i klizištima 2014. godine, koja zbog teških materijalnih prilika, nastalih usljed bolesti, nezaposlenosti ili višečlanih domaćinstava nisu u mogućnosti da iz vlastitih sredstava obezbijede parcele za svoje stambeno zbrinjavanje.

Pored prava vlasništva koje će ugovorom biti preneseno na korisnike, isti su oslobođeni od obaveza plaćanja naknada za zemljište (pogodnost lokacije, uređenje zemljišta i slično), naknada za izdavanje urbanističkih saglasnosti, građevinskih i upotrebnih dozvola, te troškova tehničkog prijema i drugih troškova potrebnih za upis prava vlasništva na parcelama.

"I prvi puta kada smo potpisivali ugovore sa devet korisnika rekao sam da mi je ovo najdraži projekat od trenutka preuzimanja mandata Gradonačelnika. Nažalost veliki broj domaćinstava ostao je bez svojih krovova u poplavama 2014. godine. Želim iskoristiti priliku da se zahvalim Europskoj uniji i ostalim donatorima projekta", kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Tokom sutrašnjeg dana planirano je uvođenje izabranih izvođača u posao.