Potpisavanje ugovora o stipendiranju sa 9 učenika romske nacionalne manjine

Danas je u maloj sali gradske uprave upriličeno potpisivanje ugovora sa 9 učenika romske nacionalne manjine u okviru projekta "Inkluzija Roma kroz obrazovanje i socio-ekonomsku podršku 2017-2019 koji provodi Asocijacija za razvoj LEDA u saradnji sa Caritasom Švicarske.

Projekat je počeo 2013. godine a glavni cilj projekta je kvalitetno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i inkluzija Roma kroz obrazovanje i socio-ekonomsku podršku. Provodi se u osnovnim i jednoj srednjoj školi na području tri općine Zeničko-dobojskog kantona i to: Zenica, Zavidovići i Kakanj.

Aktivnosti koje se realizuju kroz ovaj projekat su: realizacija dopunskih i dodatnih časova, realizacija časova profesionalne orijentacije, podrška odraslim Romima u dokvalifikaciji/profesionalnom osposobljavanju, savjetovanje i podrška od strane socijalnog radnika i Rom medijatora te rad sa nastavnicima/roditeljima i socio-ekonomska podrška u vidu prehrambeno-higijenskih paketa za najugroženije porodice.

Stipendisti su izabrani na osnovu Javnog konkursa za odabir korisnika stipendija i utvrđenih kriterija, a mjesečni iznos pojedinačne stipendije je 80,00 KM.

Oni su ovom prilikom rekli kako im stipendija znači jako puno jer će njima i njihovim roditeljima koji su uglavnom nezaposleni sigurno olakšati pokrivanje troškova školovanja.

Grad Zenica kontinuirano radi na poboljašnju života Roma. Tako je pored stambenog i socijalnog zbrinjavanja romskih porodica, u julu ove godine uz pomoć gradske uprave otvorena kancelarija Udruženja nacionalnih manjina koja će pružati podršku ranjivim kategorijama stanovništva.