Predsjedavajuća GV Zenica Sanja Renić: Radno predsjedništvo krši Poslovnik o radu

 

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, Sanja Renić održala je danas press konferenciju na kojoj je predstavnike medija, odnosno građane Zenica upoznala o kršenju Poslovnika o radu Gradskog vijeća Zenica od strane članova Radnog predsjedništva.

"Dana 08. avgusta 2017. godine na prijedlog Gradonačelnika sam od Stručne službe Gradskog vijeća tražila da uputi poziv članovima Radnog predsjedništva kojeg čine Ekrem Čosić i Emina Tufekčić iz SDA, Sanjin Aldobašić iz Snage centra i Jasmin Hodžić iz SBB BiH za održavanje sastanka 14. avgusta 2017. godine u cilju pripreme Dnevnog reda za 12. sjednicu GV Zenica. Stručna služba na čelu sa v.d. sekretarom Gradskog vijeća Zenica u petak ujutro je proslijedila pismene pozive sa pregledom akata i materijala, ista je i telefonski, usmeno, obavijestila svih pet članova predsjedništva, uključujući i mene, te niko od pozvanih nije najavio svoje odsustvo.  Danas, 14. avgusta  u 08,00 sati, u zakazanom terminu niko od članova Radnog predsjedništva nije bio prisutan.

Shodno tome, donijela sam Odluku u skladu sa Poslovnikom vijeća 1. Sazivanje sjednice i predlaganje dnevnog reda,  čl. 85 i čl. 86 koji glase: Predsjedavajući Vijeća saziva sjednicu samoinicijativno, na prijedlog Gradonačelnika ili najmanje deset vijećnika. Poziv za sjednicu upućuje u pravilu deset dana prije dana određenog za održavanje sjednice. Izuzetno, u hitnim slučajevima predsjedavajući Vijeća može sazvati sjednicu u kraćem roku, a dnevni red predložiti na samoj sjednici. Prema prijedlogu gradonačelnika zakazujem 12. sjednicu Gradskog vijeća Zenica i to za 24. avgust 2017. godine u 10,00 sati u Velikoj sali Gradskog vijeća", kaže Sanja Renić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica.

U svom obraćanju građanima Zenice, predsjedavajuća Renić je istakla, kako je u proteklom periodu koaliciona većina u Gradskom vijeću Zenica kontinuirano vršila opstrukciju rada predsjedavajuće.

"Sustavno se krši Poslovnik Gradskog vijeća Zenica čime se direktno opstruira rad Gradske uprave Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića. Zbog svega toga, u periodu januar - avgust nije realizovano čak trideset tema iz Programa rada Gradskog vijeća. Cilj ovakvog ponašanja je stvaranje krize u radu Gradskog vijeća i Gradske uprave", izjavila je Sanja Renić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica.