Predstavljene aktivnosti na realizaciji projekta "Green Cities Action Plan za Grad Zenicu"

U okviru projekta Green Cities Action Plan za Grad Zenicu koji finansira Federalno ministarstvo finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementira međunarodni konzorcij PwC - Arup održana je prezentacija do sada urađenih aktivnosti.

Prezentaciji su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, eksperti EBRD-a, konsultanti međunarodnog konzorcija PwC - Arup, vijećnici Gradskog vijeća i predstavnici Gradske uprave Zenica.

Projekat Green Cities Action Plan za Grad Zenicu pokrenut je u septembru 2018. godine, a njime su obuhvaćene oblasti javnog prijevoza, voda i otpadnih voda, građevinarstva i industrije, čvrstog otpada te zelene i prostorne infrastrukture.

Cilj ovog projekta je identifikovati potencijale za unaprjeđenje zaštite okoliša i potencijale za investicije u infrastrukturu, a nakon toga iznaći sredstva za realizaciju konkretnih projekata.

Tokom prezentacije predstavljeni su ključni alati EBRD-ovog okvira za Zelene gradove koji pomažu gradovima da definišu njihovu viziju održivog razvoja i strateške ciljeve, kao i potrebne aktivnosti i investicije za rješavanje prioritenih okolišnih problema.

"Zenica je prvi grad u BiH koji je ušao u Program zelenih gradova. Eksperti EBRD-a već rade na identifikaciji svih izvora zagađenja u gradu. Želio sam da današnjoj prezentaciji urađenih aktivnosti prisustvuju i vijećnici Gradskog vijeća Zenica kako bi bili upoznati o stanju okoliša i mjerama koje moramo poduzeti s ciljem smanjenja zagađenja zraka, vode i tla", istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i dodao: "S ekspertima i konsultantima ćemo razgovarati i o modernizaciji javnog gradskog prijevoza, te o mogućnosti nabavke ekoloških autobusa na prirodni gas ili struju".

Prisutni su imali priliku diskutovati o izloženim temama ali i čuti objašnjenja za predstavljene indikatore i pregled dosadašnjih aktivnosti u projektu.