Predstavljeni detalji druge utrke "Zenički noćni cener"

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ u sklopu svoje posebne sekcije „Zenica trči“ predstavilo je detalje druge po redu rekreativne utrke "Zenički noćni cener", koja će se održati 13. aprila 2019. godine sa počekom u 20,00 sati na Trgu Alije Izetbegovića.

Očekuje se da na stazu pristupi oko 600 trkača i trkačica iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Drugi Zenički noćni cener trči se u dva i pola kruga u dužini od 10 kilometara. Staza je ravna i prolazi kroz najljepše dijelove Zenice.

Novost ove godine je da je staza certificirana od strane Asocijacije za maratone i utrke na duge staze (AIMS), koja djeluje pod vodstvom Međunarodne atletske federacije (IAAF), što znači da se nalazi na popisu međunarodno priznatih staza, a rezultati ostvareni na ovoj utrci vrijede za olimpijsku normu, nacionalne, kontinentalne i svjetske rekorde.

Grad Zenica je jedan od pokrovitelja projekta. Predstavnik Gradske uprave Kenan Uzunović podsjetio je da su ove godine u budžetu Grada izdvojena rekordna sredstva za sport u iznosu od 750.000 KM, što za rezultat ima podršku reprezentativnim selekcijama, klubovima, organizacijama kao i manifestacijama međunarodnog karaktera kakva je utrka "Zenički noćni cener".

Nagrade su obezbijeđene u muškoj i ženskoj konkurenciji za prva četiri učesnika i to: 1. mjesto -  300,00 KM, 2. mjesto - 200,00 KM, 3.mjesto - 100,00 KM i 4. mjesto - 50,00 KM uz uručenje posebne statue „TRKi“ i sponzorskih paketa.

Također, nagrađeni će biti i najbrži Zeničanin i Zeničanka.

Utrku će osiguravati policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova i preko 150 volontera.

U sklopu ovogodišnjeg "Zeničkog noćnog cenera" biće održana trka za djecu pod nazivom "TRKi i mala raja" te radionica "Kafa sa.." najpoznatijim bh. atletičarima Amelom Tukom i Abedinom Mujezinovićem i bh. aplinistom i planinarom Arminom Gazićem.