Predstavnici švicarskog Caritasa posjetili gradonačelnika Kasumovića i najavili realizaciju projekta podrške povrtnoj proizvodnji

Predstavnici švicarskog Caritasa posjetili su danas gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Povod za ovu radnu posjetu je predstavljanje novog projekta podrške povrtnoj proizvodnji čija se implementacija očekuje u skorije vrijeme.

U projekat će biti uključeno više jedinica lokalne samouprave a cilj projekta je podrška razvoju plasteničke proizvodnje.

Nakon odabira općina koje će učestvovati u projektu bit će raspisan Javni poziv za predaju zahtjeva za dodjelu plastenika sa dodatnom opremom.

U sklopu projektnih aktivnosti bit će održane i edukacije o plasteničkoj proizvodnji korisnika plastenika.

Gđa Senada Sejmenović, viša stručna saradnica za poljoprivredu je istakla da je u gradu Zenica veliki broj zainteresovanih za plasteničku proizvodnju. Naglasila je da je i preporuka Federalnog zavoda za agropedologiju kada je u pitanju monitoring zemljišta u gradu Zenica da se u mjestima koja gravitiraju prema gradu proizvodnja usmjeri na plastenički model.

Gradonačelnik Kasumović upoznao je goste da je u budžetu Grada Zenica za 2017. godinu izdvojeno 3,2 miliona KM za poticaje za poljoprivredu. Ovom prilikom je iskazao spremnost da Grad Zenica učestvuje u projektu i pomogne svojim sugrađanima.