Press konferencija gradonačelnika Fuada Kasumovića o aktuelnostima u NK Čelik i pritiscima predstavnika kladionica

 

Gradonačelnik Zenice, gdin Fuad Kasumović čestitao je danas nogometašima, stručnom štabu i Upravnom odboru Nogometnog kluba Čelik izboreni ostanak u BHT Premijer ligi. Gradonačelnik je istakao i doprinos Gradske uprave Zenice koja je od početka ove godine logistički podržala aktivnosti kluba sa 249.000,00 KM  budžetskih sredstava. "Kao što svi znate Čelik je na polusezoni bio beznadežan slučaj. Međutim, odredio sam sebi četiri koraka kako da Čelik spasim. Prvi korak bio je da ga vratim Robijašima i građanima, odnosno da Čelik odmaknem od politike i to sam uradio. Opstanak je drugi cilj i svi znate da sam sve poduzeo da Čelik opstane. Ljudi koji su Čelik doveli u ovu tešku situaciju, kada su vidjeli da sam odlučan da spasim Čelik, počeli su mi podizati krivične prijave kako bi me zaplašili. Sada se javljaju kao da su oni bitni i spasili Čelik. Žao mi je što se mnoge moje izjave prenose u nekim frazama i vade iz konteksta. Grad Zenica ne želi se petljati u rad Čelika koji je udruženje građana i njima smo ga vratili. Od Čelika tražim da hitno izabere legalne i legitimne organe i da u klubu naprave plan, da vidim šta očekuju od grada. Neka se održi Skupština, neka se izaberu legalni i legitimni organi. Taj plan će ići na Gradsko vijeće, proučit ćemo materijale i vidjeti kako dalje. Nadam se da Čelik više nikad neće doći u ovakvu situaciju", rekao je Gradonačelnik Kasumović.

U nastavku press konferencije Gradonačelnik je ponovio više puta izrečeni stav po pitanju pritiska priređivača igara na sreću, tzv. kladioničara na Gradsku upravu Zenice i Ustavni sud FBiH.

"Smatram da je ovo sve organizovani kriminal. Imamo presude svih sudova i molim da tu priču završimo. Nisu isti kriteriji na osnovu kojih Grad Zenica traži svoja sredstva i oni kojima kladioničari mašu iz drugih gradova. Grad Zenica je donio ustavnu, legalnu i legitimnu odluku. Ogroman je pritisak na mene, osjećam se usamljen u ovome što radim, a ne radim ovo za sebe nego da Gradu Zenici vratim sredstva koja pripadaju našim građanima. Međutim, hrabar sam i odlučan i budite sigurni, ono što pripada ovom gradu, ja ću ga njemu i vratiti", rekao je Gradonačelnik.

Nakon Gradskog vijeća Zenica koje je donijelo zaključak kojim se poziva premijer ZDK Miralem Galijašević da odgovori, zbog čega je po hitnom postupku uputio apelaciju Ustavnom sudu FBiH, i Gradonačelnik Kasumović danas je ponovo postavio isto pitanje predsjedniku Kantonalnog odbora SDA i premijeru ZDK.

"To je za mene nerazumna odluka premijera Galijaševića jer mi imamo pravo naplaćivati komunalne takse. Kako Grad Zenica to ne bi ubrao od kladioničara, gospodin Galijašević je to uradio prvi i jedini put za svoga mandata iako ima mnogo važnijih problema poput nezaposlenosti, najlošijih puteva itd. Već dva i po mjeseca tražimo da nam odgovori zbog čega je pokušao uskratiti Zenicu i Zeničane za 20 miliona KM. Međutim odgovora nema, a pitam i novinare, kako nemaju hrabrosti da premijera pitaju, zbog čega je to uradio. Čudi me da i ministar pravosuđa ZDK isto tako prikriva cijelu stvar. Za jedan je medij neki dan izjavio kako bi premijer ZDK da nije to uradio, dobio krivičnu prijavu. Neka ministar uzme Ustav ZDK-a i amandmane gdje decidno stoji da premijer ima pravo a ne obavezu da pošalje na ocjenu ustavnosti. Međutim čini se da su kladionice za partiju koju vodi Galijašević vitalni nacionalni interes", zaključio je Fuad Kasumović, Gradonačelnik Zenice.