Prezentacija projekta zaštite okoline Arcelor Mittal Zenica

 

Projekt zaštite okoline kompanije Arcelor Mittal Zenica prezentovan je u četvrtak u Zenici To je bilo prvo upoznavanje javnosti o mjerama koje će zenička kompanija Mittal poduzeti u oblasti zaštite okoline u uslovima rada integralne proizvodnje i ispunjavanju uslova za dobijanje okolišne dozvole za pogone i postrojenja AMZ-a.

Arcelor Mittal Zenica samo za projekte rekonstrukcije postrojenja uložit će više od 100 miliona dolara.Značajan dio sredstava namijenjen je zaštiti okoline.

M.K. Srinivasan, generalni direktor Mittala informisao je prisutne o planovima kompanije za pokretanje integralne proizvodnje.Projektom Feniks vrši se rekonstrukcija i pokretanje pogona koksare, visoke peći, aglomeracije, konvertora i cijelog transportnog sistema unutar fabrike.Srinivasan je istakao da radovi na projektu Feniks napreduju dobro , te da očekuje da će biti kompletiran u drugom kvartalu ove godine, što će proizvodnju uvećati za milion tona tečnog željeza.

Alzamara Konstanca, stručnjak za ekološke standarde u kompaniji Arcelor , kazala je jučer da će svi postojeći pogoni i oni u izgradnji zadovoljavati evropske standarde i norme koje propisuje domaće zakonodavstvo i posjedovati ISO 14001 certifikate.

Sve na šta se obavezala u mjerama zaštite okoliša kompanija će i ispoštovati , istakao je profesor Aziz Mujezinović , menadžer za ekologiju AMNZ-a , kompanije čija je namjera da pruži priliku domaćim stručnjacima i građanima da svojim dobrim prijedlozima i sugestijama pomognu da Zenica ne bude zagađena kao prije rata.Zajedno sa lokalnom upravom i akademskom zajednicom , AMZ će nastaviti aktivnosti na upoznavanju javnosti sa projektima i ulaganjima u oblast ekologije i zaštite zeničkog okoliša.