Privrednici iz Turske u posjeti gradskoj upravi

 

Danas je u gradskoj upravi upriličen prijem za privrednike iz turske regije Kayseri sa privrednicima iz Grada Zenica.

Delegaciju privrednika iz Turske predvodili su predsjednik i zamjenik privredne komore regije Kayseri i predstavnici iz poljoprivredno-prehrambene industrije.

Gostima je u ime gradonačelnika dobrodošlicu izrazio konsultant gradonačelnika gdin. Armin Mujkić i zahvalio na dolasku.

Tema sastanka bilo je upoznavanje privrednika iz Turske sa privrednicima iz Grada Zenica i otvaranje mogućnosti za poslovnu saradnju.

U tom smislu prisutnima su u okviru prezentacije koju su izvršili gdin. Senad Pašalić v.d. direktora Zeničke razvojne agencije ZEDA i gđa. Amra Mehmedić, šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj predstavljene prednosti i potencijali Grada Zenica.

Osnovne prednosti koje Zenicu izdvajaju od drugih gradova u regiji jesu povoljan geostrateški položaj, dobra saobraćajna infrastruktura, velika raspoloživost na tržištu radne snage te poreske stope koje u Zenici iznose 10% kada se radi o porezu na dobit i 17% kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost što predstavlja najniže stope u regionu.

Istaknuto je da su sektori u koje se isplati ulagati na području Grada Zenica metalni, građevinski, sektor usluga i poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Privrednici iz Zenice zahvalili su gradskoj upravi na ukazanoj prilici da sa kolegama iz Turske razgovaraju o iskustvima i potrebama sa kojima se susreću u poslovanju.

Na sastanku je dogovoreno da će se aktivnosti na razvijanju saradnje između privrednika iz regije Kayseri sa privrednicima iz Grada Zenica nastaviti.