Reagovanje Gradske uprave i Kabineta gradonačelnika Zenice na laži SDA Zenica

Gradska uprava i Kabinet gradonačelnika Zenice nisu imali namjeru putem medija voditi polemiku o pitanjima od vitalnog interesa za Grad Zenicu i njene stanovnike, kakvim se sigurno može nazvati i Prostorni plana Grada Zenica za period 2016.-2036. godine. Međutim, saopćenje SDA Zenica koje obiluje lažima i insinuacijama, čiji je cilj opravdanje pred građanima Zenice za destruktivnu politiku koju vijećnici ove stranke provode u Gradskom vijeću Zenica i naravno, nastavak pokušaja diskreditovanja gradonačelnika Fuada Kasumovića, zahtijevali su da građane Zenice i na ovaj način upoznamo sa istinom.

Prostorni plan Grada Zenica je dokument na čijoj izradi duži vremenski period radi Kantonalni zavod za urbanizam i prostorno uređenje i na čiji izgled i sadržaj Grad Zenica nije imao uticaj. Građani Zenice trebaju znati, da je naš grad jedan od rijetkih u BiH koji nema usvojen ovaj dokument i da je posljednji rađen 1986. godine. Njegovim neusvajanjem na 15. sjednici Gradskog vijeća Zenica održanoj u četvrtak, 02. novembra 2017. godine, urađen je presedan kojim se blokira donošenje Urbanističkog plana za gradsko područje i kojim se blokiraju investicije na području Zenice.

Dovođenje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u kontekst ličnih interesa sa Prostornim planom Grada Zenica, dokaz je da stranka čiji su vijećnici bili protiv usvajanja dokumenta, u ovakvim slučajevima vodi više računa o privatnim interesima pojedinaca, nego o interesima građana Zenice.

"SDA Zenica od početka moga mandata sabotira sve ideje i projekte koji su za dobrobit građana. Za 13 mjeseci rada u Gradskom vijeću,vijećnici SDA nisu imali nijednu konstruktivnu ideju i isključivo se bave blokadama. Fuad Kasumović nije vršio pritiske na građane srpske nacionalnosti kako se navodi u soapćenju, nego je to radila upravo SDA Zenica. Ona je ta koja ih je otjerala iz Zenice i čiji vijećnik sa govornice Gradskog vijeća izražava protivljenje mojim pokušajima da Zenici vratimo multietičnost i da pokažemo da u našem gradu ima mjesta za sve ljude", komentar je gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića na saopćenje SDA Zenica. 

Da se radi o po grad nedobronamjernim odlukama po građane Zenice i donesenim na bazi dnevne politike pokazuju dijelovi saopćenja SDA Zenica na koje odgovore dajemo u nastavku.

Vezano za pretvorbu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, to je definisano Odlukom o građevinskom zemljištu iz 2007. godine, kada se cjelokupno zemljište u gradskom području proglasilo građevinskim. Prostorni plan Grada Zenica za period 2016. - 2036. samo preuzima u ovom slučaju ranije utvrđene zakonske činjenice.

Drugo, planirane hidroelektrane na području Zenice, preuzete su iz Kantonalnog Prostornog plana ZDK i to što su planirane, ne znači da će se i graditi. O tome odlučuje Gradsko vijeće Zenica i bez njegove saglasnosti nije moguće dobiti dozvole, niti pristupiti gradnji.

I treći izgovor zbog čega SDA Zenica nije dala saglasnost za dokument od kojeg zavisi budućnost našeg grada, također nema argumente. Naime, izgradnja auto ceste na koridoru Vc  preuzeta je iz federalnog Plana posebnog područja donesenog u martu 2017. godine. Zakonska obaveza je, da se to mora preuzeti iz plana višeg područja, odnosno sa višeg nivoa vlasti. Sve ostalo bi bilo protuzakonito. Prostorni plana Grada Zenice za period 2016. - 2036. godina usvojio se ili ne, neće promijeniti našu zakonsku obavezu da se pridržavamo plana šireg područja. Trasa auto ceste kod Nemile ili bilo kojeg drugog naselja, može se mijenjati samo na Parlamentu FBiH. Podsjećamo da tu većinu glasova ima SDA i da je Parlament FBiH mjesto gdje su se vijećnici ove stranke trebali zalagati za interese mještana Nemile.

Koristimo ovu priliku da zamolimo sve stranke koje participiraju u radu Gradskog vijeća Zenica, da rade u interesu građana Zenice koji su ih izabrali na ove pozicije. Stavljanje ličnih i interesa svojih firmi i stranačkih vođa i raznih lobija ispred interesa građana Zenice, dovodi naš grad u još nepovoljniji položaj u odnosu na druge gradove i općine u okolini i cijeloj BiH.