Ričicama obnovljen dom, Gradišće ima novu rasvjetu

Prigodnim programima u mjesnim zajednicama Ričice i Gradišće ozvaničen je završetak radova na društvenom domu, odnosno javnoj rasvjeti. Unapređenje prostorija društvenog doma Ričice i izgradnja javne rasvjete u ulici Maglajska u Gradišću aktivnosti su vođene u okviru projekata „ Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH “ koji predstavlja zajednički projekat Vlada Švicarske i Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP)  u saradnji sa Gradom Zenica.Na području Grada Zenica u ovom projektu učestvuje šest mjesenih zajednica: Sejmen, Ričice, Arnauti, Perin Han, Nemila i Gradišće.

U Ričicama je projekat obuhvatio sanaciju cjelokupog enterijera društvenog doma, gdje su uređena sala i dvije prostorije mjesne zajednice. Urađena je i unutrašnja i vanjska stolarijaija, mokri čvor, podovi, nabavljen amještaj. Prisutne građane i goste pozdravio je Muamer Muračević, predsjednik mjesne zajednice Ričice, a ispred donatora se obratio Mario Vignjević, programski oficir za reformu javne administracije i javne uprave, finansijsko upravljanje i antikorupciju pri Amabasadi Kraljevine Švedske u BiH. O projektu i njegovom značaju za lokalnu zajednicu govorili su Majda Ganibegović rukovodilac projekta i Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Kompanija ArcelorMittal Zenica učestvovala je u projektu sanacijom krova i uređenjem fasade objekta, te se ovom prilikom obratio i Bidžu Nair, generalni direktor AMZ.

Projekat UNDP-a "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" u mjesnoj zajednici Gradišće realizovan je kroz izgradnju javne rasvjete u ulicama Maglajska, Saliha Skomorca i Ravne. Na postojeće betonske (33) i drvene stubove (31) ugrađene su 64 svjetiljke sa razvodnim kablovima, urađeni razvodni ormari sa osiguračima itd. O značaju ovog projekta za mještane Gradišća goste, gospođu Ganibegović, te gospodu Vignjevića i Kasumovića upoznao je Nermin Skomorac, predsjednik ove mjesne zajednice.

 

"U ime Gradske uprave i svoje lično ime zahvaljujem se Vladama Švedske i Švicarske, kao i Razvojnom programu Ujedinjenih nacija UNDP-u na pomoći koju pružaju našim građanima. Molim sugrađane da budu još hrabriji i odlučniji, da ponovo kandiduju svoje prirotete kod svojih mjesnih zajednica, a zatim dostave aplikacije UNDPu. U narednom periodu projekat „ Jačanje uloge mjesnih zajednica u BIH “ će finansirati jedan od prioriteta mjesne zajednice, a Grad Zenica će finansirati realizaciju još jednog projekta vaše mjesne zajenice", kazao je tom prilikom Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.