Šest zeničkih mjesnih zajednica u projektu "Jačanje uloge MZ u BiH"

U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini 3. i 4. jula 2018. godine u Konjicu je održan sastanak 136 predstavnika mjesnih zajednica iz 24 jedinice lokalne samouprave, predstavnika saveza opština/općina i gradova RS i FBiH, kao i vanjskih saradnika MZ projekta.  Zapaženu ulogu na ovoj konferenciji imali su predstavnici šest partnerskih mjesnih zajednica sa područja našeg grada: Arnauti, Sejmen, Ričice, Nemila, Gradišće i Perin Han.

Učesnici su u toku dvodnevnog konsultativnog sastanka analizirali rezultate projekta, razgovarali o alatima metodologije za efikasan rad mjesnih zajednica i efektima realiziranih aktivnosti. Ovo je bila prilika za kritički osvrt na dosadašnje rezultate.  

Predstavnica Grada Zenica, šefica Sektora za poslove mjesnih zajednica Aida Isaković predstavila je rezultate koje je Zenica postigla u radu sa šest partnerskih mjesnih zajednica, kao i sistemskom pristupu unaprjeđenja rada sa svim mjesnim zajednicama.  Predstavljeni su primjeri koji ukazuju na konkretne projektne rezultate postignute putem institucionalizacije metodologije za efikasan rad mjesnih zajednica. 

 „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ (2015. – 2019.) predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.