SVEČANA SJEDNICA VIJEĆA OPĆINE

Zenica proslavila rođendan

 

U petak, 20 marta u velikoj sali Općine Zenica svečanom sjednicom Vijeća općine Zenica i uručenjem javnih priznanja Zenice ovogodišnjim laureatima, počelo je obilježavanje 20. marta, Dana Zenice. Nakon minute ćutnje, kojom je odata počast nedavno poginulom rudaru Almiru Babiću u Stranjanima, gostima bratskih gradova Lulea, Gelzenkirhena i Zalaegerszega, te predstavnicima političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života Zenice, obratio se načelnik općine, Husejin Smajlović.

- Zenica danas proslavlja svoj rođendan u svečarskom tonu, unatoč crnim predviđanjima i ozbiljnim ekonomskim teškoćama s kojima se suočava čitav svijet i koje ne zaobilaze ni našu zemlju. Imamo dobrih razloga za slavlje. Uskoro ćemo svjedočiti najvećim investicionim projektima koji se trenutno odvijaju u BiH. Teško je zamisliti bolji razlog za optimizam, kazao je načelnik Smajlović.

Načelnik Smajlović se potom osvrnuo na 2008. godinu na planu privrednog i infrastrukturnog razvoja Zenice, govoreći o Privrednoj zoni, širenju kapaciteta pojedinih preduzeća, posebno onih čija je proizvodnja usmjerena na izvoz, neophodnosti da se nastavni programi prilagode sofisticiranim zahtjevima tehnoloških procesa savremenih postrojenja, važnosti daljnjeg obrazovanja… Naglasio je da je ozbiljno pokrenuto ekološko pitanje u Zenici pri čemu borba za zdravu životnu okolinu nije aktivnost ili skup mjera koji se moraju provesti nego je to opredjeljenje trajni zadatak i zahtjev koji više nikada neće prestati.

U prošlogodišnje uspjehe ubrojio je i završetak radova na Gradskoj areni, stavljanje u funkciju Regionalne sanitarne deponije Mošćanica, započete sanacije deponije Siđe i odlagališta industrijskog otpada Rača, unapređenje infrastrukture Poslovne zone Zenica, omogućavanje rada i daljeg razvoja za desetak preduzeća na rudarskom zemljištu, otvaranje Doma za stara lica, izgradnju stanova za boračku poulaciju, podršku romskoj populaciji u rješavanju stambenih pitanja, otvaranje Metalurg City Centra te još čitav niz projekata...

„U toku ove godine želimo završiti izgradnju spomen-obilježja Kameni spavač, izgraditi Nogometni centar BiH, završiti sanaciju odlagališta otpada Siđe, započeti gradnju Termoelektrane Zenica na zemni plin, na raspolaganje staviti Centar savremenih tehnologija, privesti kraju pripremne aktivnosti na stvaranju pretpostavki za početak realizacije projekta Plava voda“, istakao je načelnik Smajlović.

mn: Priznanja najzaslužnijim

Povodom Dana općine Zenice ovogodišnjim laureatima ručena su i javna priznanja. Na prijedlog Ocjenjivačkog suda najveće priznanje, “Grb Zenice” uručeno je mr. Ejubu ef. Dautoviću, zeničkom muftiji, i to kao izraz priznanja za dugogodišnje promicanje duhovnih, svjetovnih i etičkih načela, unapređenje međukonfesionalnog uvažavanja te afirmaciji zajedničkih kulturnih vrijednosti.

Dobitnici „Nagrade Zenice“ su dr. Monica Hauser, publicistkinja i humanistkinja, za pomoć ženama žrtvama rata i širenju istine o ratu u BiH, a kojoj će nagrada biti dodijeljena 4. aprila, te dipl.ing građevine Suadu Kaknji, privredniku iz Zenice, za izuzetne rezultate u privredi, razvoju sporta i kulture te afirmaciji grada Zenice.

„Plaketa Zenice“ uručena je Društvu pedagoga fizičke kulture Zenica, za 45 godina uspješnog razvoja školskog i studentskog sporta i 40 godina organiziranja «Malih olimpijskih igara», koju je primio predsjednik Društva prof. Uzeir Mehmedić, i Rudniku mrkog uglja „Zenica“ d.o.o.Zenica, za uspješan rad i privredni razvoj općine Zenica od 1880. godine, a priznanje je primio direktor RMU Zenica Senad Sarajlić.

U nastavku svečane sjednice prisutnima su se obratili predstavnici gradova Gelzenkirhena, Lulea i Zalaegerszega, dugogogodišnjih prijatelja Zenice, s kojima je uspostavljena snažna saradnja u svim oblastima koja će, kako se čulo, u narednom periodu biti još intenzivnija.