SVEČANI VOZ STIŽE U ZENICU NA DAN EVROPE

Trideseta godišnjica izgradnje pruge Doboj-Zenica prigodno će biti obilježenaDanas je u Zenici formiran organizacioni odbor za obilježavanje 30. godina izgradnje II kolosije pruge Doboj- Zenica .Predsjednik  Odbora je Bogić Bogičević, jedan od komandanata Omladinske radne akcije Šamac -Sarajevo, a podpredsjednici su  Filip Vuković, komandant ORA  i pomoćnik  federalnog ministra prometa i komunikacija Izet Mehinagić.Sekretar Odbora je Nijaz Skenderagić, učesnik  Omladinske radne akcije.
Formiran je  Izvršni odbor  kojim će rukovoditi načelnik Općine  Zenica Husejin Smajlović.
Kako je danas saopšteno novinarima, na pres konferenciji,  centralna manifestacija  obilježavanja ovog značajnog jubileja  održat će se u Zenici 9. maja, čime će se obilježiti i Dan Evrope.
Programom je predviđeno da svečani voz  krene iz Doboja,  a u usputnim stanicama Maglaju, Žepču i Zavidovićima priredit će se    kraći prigodni kulturni sadržaji.Na staničnim platoima istog dana  bit će otkrivene  spomen  ploče , kao znak sjećanje na  sve  stradale i umrle  brigadire.
U Zenicu bi svečani voz stigao u 16, 00 sati.Na staničnom platou planirana je centralna svečanost, uz kulturni program i  prigodna obraćanja.U 17,00 sati u Muzeju grada Zenice bit će priređena  izložba dokumenata  o izgradnji II kolosijeka pruge Doboj-Zenica.Tom prilikom prikazat će se  film  o izgradnji pruge  u režiji  Uroša Kravljače i scenariste  Voje Babića, a načelnik Smajlović će u muzejkom zdanju prirediti i prijem za zvanice.
U večernjim satima 9. maja  Halid Bešlić će održati koncert na otvorenom u cenrtu grada, što će biti poklon Zenice brigadirima i svim građanima  regiona koji budu gosti   našeg grada  na dan obilježavanja jubileja i ponovnog susreta brigadira iz regiona  i šire
 Drugi kolosijek pruge Doboj-Zenica  izgrađen je za  osam i po mjesci uz učešće desetina hiljada  mladih brigadira iz tadašnje Jugoslavije i bosansko-heregovačke operative.Planom razvoja željezničkog saobraćaja  u Bosni i Hercegovini bilo je predviđeno da se drugim kolosijekom  povežu Zenica i Sarajevo, ali do danas , nakon 30 godina , taj projekat niko više i ne spominje, čulo se danas na  konferenciji za novinare u Zenici.
Obilježavanje  30 godina od izgradnje II kolosijeka  Doboj –Zenica željezničke pruge  Šamac-Sarajevo,kao jednog od najznačajnijih građevinskih i komunikacijiskih poduhvata u novijoj istoriji  Bosne i Hercegovine   podržali su Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije i Republike Srpske te željeznice Federacije i Republike Srpske.