Talijanski humanitarci u posjeti Zenici

Sandro Losci i Luigi Danesi provode Božićne praznike u Zenici

Predstavnik Sindikata penzionera Italije Sandro Losci i koordinator humanitarnih aktivnosti Regije Emilia Romagna Luigi Danesi ponovo su u Zenici. Radi se o prijateljima koji u posljednjih deset godina pružaju nesebičnu pomoć starim i iznemoglim licima, djeci bez roditeljskog staranja i drugim kategorijama ugroženih lica, a uz to pomagali i saradnju BiH i Italije na planu kulture.

Prilikom susreta sa Načelnikom Općine i Predsjedavajućim Općinskog Vijeća, izrazili su zadovoljstvo trenutnim stanjem u Zenici i primijetili da je u posljednjih nekoliko godina došlo do vidnog napretka. Zanimljiva su i zapažanja gostiju da je Zenica u pravom smislu grad mladih, što se, po njihovim riječima, ne bi moglo reći za gradove Italije gdje stanovništvo postaje sve starije, a to je činjenica koja predstavlja veliki problem i ozbiljan izazov za službe socijalne zaštite i društvo u cjelini.

Gospoda Losci i Danesi obećali su da će i u narednim godinama podržavati Zenicu i proširiti svoju posredničku ulogu na uspostavu poslovnih kontakata između talijanskih firmi i Općine.