Tradicionalno proljetno čićenje grada Zenice

Danas su učesnici akcije zajedno sa načelnikom Smajlovićem zasadili sadnice ukrasnog drveća i očistili Kamberovića polje

 

Danas je zvanično počela tradicionalna akcija proljetnog čišćenja grada Zenice .

Odvija se pod geslom “ Zenico volimo te” i trajat će do 16. marta

Na Kamberovića polju održana je kratka ceremonija u okviru koje su učesnici zajadno sa načelnikom Husejinom Smajloviće , simboličnim činom sadnje ukrasnog drveća I čišćenjem ove zeničke zelene oaze , ozvaničili početak aktivnosti koje će se tokom dana nastaviti na drugim lokalitetima u gradu.

U akciji će učestvovati 32 gradske i prigradske mjesne zajednice, planinari, izviđači, ribari, učenici osnovnih i srednjih škola, eko družine, vatrogasci , nevladine organizacije, sportisti, rafting klub Žara i mnogi drugi.

Akcija se odvija uz svesrdnu pomoć Javnog preduzeća za uređenje grada I komunalnog preduzeća Alba , koji su već zapoćeli sa uljepšavanjem Zenice.

I ove godine očekuje se masovan odziv građana koji su u mjesnim zajednicama formirali operativne štabove za provođenje aktivnosti .

U toku akcije na trgovima drugim dijelovima grada zasadit će se sadnice lipe, bagrema. magnolije i igde.Planirano je da kućni savjeti organizuju proljetno pospremanje podruma I zajedničkih prostorija u stambnim zgradama te urede zelene površine pored zgrada.

Utvrđeni su termini odvoza kabastog otpada koje će građani odlagati na određene lokacije. Alatke , pomagala za čišćenje i sadnice ukrasnog drveća obezbijedili su općina Zenica i zeničke firme koje su se aktivno uključile u proljetno uljepšavanje grada.

Najuspješniji u akciji bit će nagrađeni prigodnim nagradama.