U izradi Lokalni ekološki akcioni plan za općinu Zenica

Cilj je zaštiti okoliš Zenice i podržati njen razvoj

 

 

Prema zaključku Vijeća općine Zenica pristupilo se izradi zeničkog Lokalnog ekološkog akcionog plana , LEAP.

Nosilac izrade strateškog općinskog dokumenta je Služba za komunlane poslove i ekologiju, dok je sama izdara povjerena Agenciji za lokalni ekonomski razvoj Zeda Zenica.

Za stručnog konsultanta u procesu, odabrana je sarajevska firma „Dvokut pro“ d.o.o.

Projekat LEAP danas je prezentiran u Općini Zenica , a predstavljen je kao prosec koji je otvoren za sve one koji žele u njemu učestvovati .Cilj je zaštititi okoliš sa održivim razvojem, kazala je Maja Teskeredžić-Šaćiragić, voditeljica prijekta na prezentaciji koja je održana danas u Zenici za medije, vijećnike i predstavnike općine.

Strateški dokument radit će se prema propisima Evropske unije, a zone djelovanja u narednih deset do dvanaest mjeseci su zrak, emisije u zraku, vode, zaštita od buke...

Dnašnjom prezentacijom započete su aktivnosti iz termin plana koji predviđa izbor strateškog odbora, radnih grupa i koordinatora za LEAP.Vrlo bitna komponenta kod izrade dokumenta je saradnja sa javnošću , koja će o svim poduzetim aktivnostima biti informisana putem medija, anketa i prezentacija.Izbor loga i plakata za LEAP provešće se u saradnji sa zeničkim osnovnim školama.

Radne grupe u nerdnim danima oktobra utvrdiće stanje prirodnih , društvenih i ekonomskih resursa i identificirati probleme vezane za okoliš u općini Zenica i predložiti moguća rješenje.U identifikaciji problema uključit će se i građani , mediji i nevladin sektor.Oni će imati priliku ukazati na probleme, dok će stručni timovi odabrati prioritete djelovanja i izraditi projekte .