U srijedu na programu bila 37. sjednica Gradskog vijeća Zenica

Juče je održana 37. sjednica Gradskog vijeća Zenica. Sa 16 glasova nove većine u Gradskom vijeću (SDA, A-SDA-SBB), nakon duže rasprave, na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika A-SDA Mensuda Kelešture smijenjen je dosadašnji predsjedavajući GV Zenica, Goran Bulajić (DF). Za novu predsjedavajuću GV Zenica izabrana je Diana Bešić, samostalna vijećnica.

Aktuelna problematika u Javnom komunalnom preduzeću "Zenicatrans-prevoz putnika" d.d. Zenica bila je jedna od tema na dnevnom redu jučerašnje sjednice. Dobar dio vijećnika tokom višesatne rasprave o problematici u ovom preduzeću, napustio je sjednicu, a nijedan od tri prijedloga zaključka, nije dobio potrebnu većinu glasova preostalih vijećnika, pa je budućnost preduzeća i više od 170 radnika, kao i javnog prevoza u gradu i dalje neizvjesna.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović povukao je sa dnevnog reda svoj prijedlog Odluke o osnivanju Javnog preduzeća "Autobuska stanica" d.o.o. Zenica koji je bio jedan od pokušaja Gradske uprave da se spasi JKP "Zenicatrans – prevoz putnika". Razlog povlaćenja ovog prijedloga je taj, što je nova većina, usvojila inicijativu vijećnice Emine Tufekčić (SDA) da se o prijedlogu za osvnivanje JP "Austobusna stanica" raspravlja u formi Nacrta, a ne Odluke. Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2018. godinu i rasporedjeli viška prihoda, nije dobio potrebnu većinu glasova, što je prema riječima gradonačelnika Kasumovića, odluka kojom se stopiraju razvojni projektu na području grada i dovodi u pitanje realizacija projekta Toplana Zenica kojom se rješava problem grijanja u gradu. Nakon ove tačke dnevnog reda, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić prekinula je sjednicu.