U toku 13. "Sajam organske proizvodnje Zenica 2019"

Pod pokroviteljstvom Grada Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumovića, Savez udruženja organske proizvodnje Federacije BiH organizuje na Trgu Alije Izetbegovića 13. "Dane organske proizvodnje Zenica 2019"”.

Učešće su uzeli poljoprivredni proizvođači sa područja Zenice i više općina iz Centralne BiH.

"Grad Zenica najviše od svih lokalnih zajednica izdvaja sredstava za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Smatramo da je ovo način da naši poljoprivrednici sugrađanima predstave i približe svoj rad i zdravu hranu koju proizvode. Nikada nismo imali veće potrebe za zdravom hranom obzirom da su nam granice porozne i da se na tržištu nalazi hrana sumnjivog porijekla i kvalitete. Kupovinom organskih proizvoda, jačamo domaću proizvodnju ali i ulažemo u naše zdravlje. Grad Zenica će i u narednom periodu podržavati svoje poljoprivrednike, kao i ovakve manifestacije", poručio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Na sajamskim policama zastupljeni su pčelinji proizvodi, voće, povrće, kao i proizvodnji istog, te čajevi i ljekovito bilje.

"Podatak da je ovo 13. Sajam oganske proizvodnje koji se održava u Zenici, dovoljno govori o potrebama kako poljoprivrednih proizvođača da plasiraju svoje proizvode, tako i građana da konzumiraju kvalitetnu i zdravu domaću hranu. Mi u Savezu Organsko FBiH prepoznali smo napore Gradske uprave Zenica da se pomogne poljoprivrednicima, a i sami poljoprivrednici zadovoljni su sve boljim statusom kojeg imaju", kaže Sejad Herceg, predsjednik Saveza udruženja organske proizvodnje FBiH.

U znak zahvalnosti za podršku poljoprivrednom sektoru organizatori su gradonačelniku Kasumoviću uručili „Zlatnu korpu organskih proizvoda“.