U Zenici obnovljeno 12 romskih stambenih objekata


U zeničkoj mjesnoj zajednici Nemila izvršena je primopredaja romskih stambenih objekata koji su obnovljeni ili renovinani u sklopu projekta „ROMA ACTION“2, finansiranog od strane Evropske Unije i Grada Zenica.
Riječ je o podršci socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica na područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica. Na području grada Zenica rekonstruisano je i obnovljeno 12 stambenih objekata,  od čega 6 na području MZ Nemila.
 Projekt čija je vrijednost 200.000,00 KM  realizovan je u saradnji sa nevladinim organizacijama  "Hilfswerk Austia International", Arbeiter- Samariter –Bund i romskim udruženjem "Kali Sara- Crna Sara".
Korisnici projekta su romske porodice sa teritorije grada Zenica, koje nisu imale riješeno stambeno pitanje ili su živjele u neuslovnim stambenim jedinicama, a vlasnici su istih.
Gradska uprava učestvovala je u izboru korisnika navedenog projkta i uložila 40.000 KM.
Osim sanacije objekata pružena je i podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica kroz pomoć u nabavci materijala za obavljanje vlastite radinosti.
Menadžer projekta Muris Mičijević je zadovoljan urađenim poslom u Zenici. Kazao je da je projektom na području Bosne i Hercegovine obuhvaćeno 140 romskih porodica.