U ZENICI POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU

Kompanija KazTrasGas spremna uložiti 250 miliona eura , Vijećnici dali podršku projektu

 

 

Uoči Dana Zenice načelnik općine Zenica  Husejin Smajlović , Branko Montenegro, predsjednik uprave  švicarske poslovne kompanije  KazTrasGas  i Manuel Wenrli, direktor prodaje , potpisali su Memorandum o razumijevanju  i regulisanju međusobnih odnosa o izgradnji termocentrale  na gas u Zenici.

Realizacija ovog projekta podrazumijeva formiranje novog joint venture , preduzeća između Općine Zenica i firme KazTransGas  A.G. iz Švicarske u omjeru 25 posto vlasništva  Općine Zenica  i 75 posto Švicarske firme  KazTransGas iz Lugana.

Cilj je izgradnja termocentrale na gas kao pogonsko gorivo.Planira se izgradnja dva bloka od po 120 MW i jednog bloka od 50 MW  koji je namijenjen za proizvodnju  tople vode.

Osim proizvodnje električne energije  namijenjene za izvoz , ovim projektom Zenica bi dugoročno riješila gorući problem grijanja grada. Stvorile bi se predpostavke  za dalje širenje mreže daljinskog  grijanja  na prigradska naselja Zenice.

Riječ je o tehnologiji potpuno prihvatljivoj za okoliš.Obzirom da bi prestala potreba za ugljem kao pogonskim gorivom za grijanje grada znatno bi se smanjila emisija  sumpor dioksida.

Vrijednost investicije  procjenjuje se na oko 250 miliona eura.Općina bi uložila zemljište, a finansijer bi bio strani investitor.

Potpisani  Memorandum  je inivcijalni dokument .U procedurama  za realizaciju projekta potrebni su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća, registracija stranog ulaganja u nadležnom državnom  ministarstvu , izrada Studije izvodljivosti, Studije uticaja na okoliš i drugih  studija i dokumenata, te dobijanje potrebnih saglasnosti od starne resornih federalnih ministarstava.

S obzirom da su predsjednici klubova političkih stranaka  koje participiraju u Vijeću Općine Zenica , konsultirani prije potpisivanja  Memoranduma, danas je na Vijeću  načelnik  Smajlović upoznao ostale  vijećnike i javnost o najbitnijim  aspektima Memoranduma o razumijevanju.

Vijećnici su svi do jednog , bez obziora na teškoće koje nas očekuju u realizaciji ovog izuzetnog projekta za Zenicu,  izrazili bezrezervnu podršku namjerama  zeničke administracije.Vijećnici su danas bili jedinstveni, bili su Zeničani, a ne predstavnici  stranaka koje su im dale mandat za rad u Vijeću . Jednoglasno su dali podršku  načelniku Smajloviću i projektu kojeg su ocijenili kao izuzetno važnim za lokalnu zajednicu i od koga se ne bi nikako  smjelo odustati, bez obzira na prepreke koje se mogu očekivati u njegovoj realizaciji.

Načelnik Smajlović je ovlašten da nastavi aktivnosti na stvaranju predpostavki za osnivanje zajedničkog preduzeća ( joint venture) sa KazTrasGas A.G. Švicarska, u skladu sa zakonom.