U Zenici

Otvorena privatna ustanova za boravak djece školskog uzrastaDanas je u Zenici otvorena  privatna ustanova  za boravak djece školskog uzrasta „Abakus“. Projekat je je nagrađen  u oktobru 2007. godine na Takmičenju za najbolju poslovnu ideju,u okviru Akademije  poduzetništva Busoness Start-Up Centra Zenica,  a osmislila ga je Emina Talić, profesor razredne nastave.
Privatna ustanova  „Abakus“  je prva  ustanova za dodatno obrazaovanje, dnevni boravak i noćni boravak djece školskog uzrasta u Zenici.Raspolaže  sa 265 kvadratnih metara unutrašnjeg i 320 kvadrata vanjskog prostora.Upošljava profesore i nastavnike razredne nastave sa položenim stručnim ispitom i radnim iskustvom.
Ustanova za djecu  od 6 do 11 godina organizira dnevni, večernji i noćni boravak
Djeca koriste osam prostorija , počev od učionica, igraonica, spavaonica sala za tjelesne aktivnosti , trpezariju i sanitarni čvor.
Uposlenici  na raspolaganju imaju kancelariju, kuhinju i sanirtarni čvor za odrasle.
U ugodnoj i poticajnoj atmosferi djeca  pišu zadaću i uče u čemu im pomaže stručni tim.U veseloj radionici  održavaju se časovi aerobika, plesa, zabave i drugih tjelesnih aktivnosti.
Igraonica je opremljena audio-vizuelnom tehniko, društvenim igrama, igračkama, knjigama i enciklopedijama.Roditeljima je omogučeno da sami kreiraju mjesečni plan boravka svoje djece i usklade ga sa sopstvenim  radnim vremenom.Djecu mogu dovesti u ustanovu i bez posebne najave na sat do dva .
Svečanom otvaranju pored brojnih gostiju prisustvovao je i načelnik  općine Zenica Husejin Smajlović  koji je održao prigodan govor i zahvalio se direktorici Emini Talić na dobroj ideji koja je  zavrijedila podršku Općine .
Projekat je imao i podršku Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona , koja je odobrila poticajna sredstva  iz programa  poticaja samozapošljavanja u iznosu od 5.200 KM,  te plaćanje doprinosa za prvu godinu rada. Moralnu i finansijsku pomoć  projektu pružile su porodice Talić, Hakanović i Durmić, te mnoge  privatne firme.Pomoć pri registraciji  privatne ustanove  dao je Busniess Start-Up Centar Zenica.