U zeničkom KPD-u

Zatvorenicima omogučeno školovanjeU kazneno-popravnom domu u Zenici , osuđenicima je omogučeno da pohađaju osnovnu i srednju školu. Na taj način im se pruža prilika  , da se po izlasku iz zatvora lakše uključe u društvo.
Trenutno u zeničkom zatvoru 68 zatvorenika pohađa srednju , a osam osnovnu školu.Sa dvije srednje škole iz Zenice postoji ugovor o njihovom školovanju .Rijetki su oni koji se odluče da studiraju.To su specifični slučajevi i osuđenici  studenti imaju određene pogodnosti  po zasluzi .Na ispite mogu ići tek kad ostvare zakonsko pravo da izađu iz zatvora. Na diplomama ne piše da su diplomu stekli na izdržavanju zatvorske kazne.
Oni koji se odluče za školovanje, što je  jedan od vidova resocijalizacije , imaju na raspolaganju biblioteku čiji fond  prelazi 20 000 knjiga.Koriste  raspoložive vjerske objekte unutar KPD te sudjeluju u informatičkoj sekciji.
Prema evropskim standardima 65 posto osuđenika trebalo bi  dobrovoljno da radi.U zeničkom KPD taj procenat je 63 posto.Oni koji rade imaju plaću od koje često izdržavaju svoje porodice.