Unaprijeđeni uslovi rada u prostorijama mjesnih zajednica "Perin Han" i "Arnauti"

U okviru zajedničkog projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija  (UNDP) u BiH u saradnji sa domaćim vlastima u još dvije mjesne zajednice u gradu Zenica unaprijeđeni su uslovi rada u prostorijama mjesnih zajednica.

Radi se o mjesnim zajednicama "Perin Han" i "Arnauti".

 "Projektom sanacije društvenog doma u MZ "Perin Han" prostorije nekada vrlo popularnog objekta Društvenog doma rekonstruisane su na način da su formirane dvije prostorije, mokri čvor i čajna kuhinja. Izvršeni su radovi pregrađivanja zidova i formiranja novih prostorija, malterisanje zidova, keramičarski, vodovodni, kanalizacioni i elektro radovi, ugradnja unutarnje i vanjske stolarije, nabavka sanitarija, krečenje, sanacija dijela krova i nabavka namještaja.

U MZ "Arnauti" u sklopu projekta "Završni radovi u dijelu Društvenog doma" napravljena je sala, tri kancelarije, hodnik, ostava i mokri čvor. Urađeno je malterisanje zidova, keramičarski, vodovodni, kanalizacioni i elektro radovi, ugradnja unutarnje stolarije, nabavka sanitarije i krečenje.

"Kroz projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" radimo sa 136 mjesnih zajednica u 24 jedinice lokalne samouprave i tu smo da stvorimo prilike, alate, a na građanima je da odrede prioritete koji su za njih najbitniji. Otvorenje ovih prostorija predstavlja simboličan primjer zajedničkog rada i rezultata tog rada. Neka ovo bude početak svega onog što vi možete da uradite pojedinačno i zajedno. Mi ćemo kroz ovaj projekat pokušati da i dalje stvaramo te prilike, a sigurna sam da uz dobro partnerstvo koje imamo možemo uraditi dosta toga", kazala je Majda Ganibegović predstavnica UNDP-a i voditeljica projekta.

"Ja se u ime Grada Zenica i u svoje lično ime zahvaljujem vladama Švicarske i Švedske koje pomažu projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". Jače mjesne zajednice znače i efikasniju Gradsku upravu što nam je svima zajednički cilj.  Za mještane ovih mjesnih zajednica rekonstruisane prostorije će sigurno biti upotrijebljene u korisne svrhe. Želim da se ovi pozitivni procesi nastave i u budućnosti a Grad Zenica će i u narednoj godini podržavati ovakve i slične projekte", istakao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Tokom ceremonija otvaranja rekonstruisanih prostorija ovih mjesnih zajednica dodijeljene su zahvalnice: vladama Švicarske i Švedske, Razvojnom programu Ujedinjenih nacija (UNDP), Gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i šefici Sektora za poslove mjesnih zajednica Aidi Isaković.

Cilj projekta je unapređenje kvaliteta života BH građana kroz osnaživanje lokalnog nivoa vlasti, usluga i infrastrukture na lokalnom nivou, te jačanja demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti.

Mjesne zajednice koje su odabrane za učešće u projektu u Zenici su: Arnauti, Gradišće, Nemila, Perin Han, Ričice i Sejmen.