Urgencija Toplane Zenica Gradskoj upravi i Gradskom vijeću Zenica

Generalni direktor joint- venture kompanije "Toplana" d.o.o. Zenica, Nikhil Mehta uputio je u četvrtak, 30. maja 2019. godine dopis gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću, u kojem ga informiše o posljedicama za projekat Toplana Zenica, odluke novoformirane većine u Gradskom vijeću Zenica, da na 37. sjednici održanoj u srijedu, 29. maja, ne usvoji Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za 2018. godinu i rasporedu viška prihoda.

"Kako sam na sjednici upozoravao ovu grupu vijećnika iz novokomponovane većine, njihovo ne izrečeno na Izvještaj o izvršenju Budžeta na sjednici gospodu iz samo njima znanih razloga, ugrozilo je realizaciju projekta od vitalnog značaja za građane Zenice, a kojeg realizujemo bez marke zaduženja grada i građana. Nadam se da će kritike javnosti i informacija gospodina Mehte, donijeti glas razuma i da ćemo već na narednoj sjednici deblokirati ovaj istorijski projekat", kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

 

U nastavku prijevod dopisa:   

 

Poštovani gosp. Kasumović,

 

Predmet: Plaćanje preostalih 50% udjela u kapitalu i uticaj na projekat Toplana Zenica

 

Trenutno stanje projekta je takvo da je ugovoreno 70% vrijednosti projekta od 45 miliona eura. Većina izvođača čeka akontaciju i bankovnu garanciju da bi krenula sa izvođenjem radova. KPA Unicon zaustavio je proizvodnju kotlova zbog neplaćanja. Već sada imamo jednomjesečno kašnjenje u proizvodnji kotlova. EBRD sa nestrpljenjem čeka da izvrši hitnu isplatu kredita. Jedina prepreka ovoj isplati kredita EBRD-a je uplata preostalih 50% od strane svih učesnika u projektu.

 Juče smo s nestrpljenjem očekivali donošenje jasne odluke Grada Zenica o izvršenju uplate, ali to se nije desilo. Ne razumijemo zašto je sada potrebna nova saglasnost, pošto je već postojala odluka Gradskog vijeća da se ide u partnerstvo u zajedničkoj firmi Toplana Zenica. Svi partneri su već potpisali Sporazum o dioničkim udjelima.

Trenutno je projekat potpuno obustavljen. To može dovesti do upitnog kvaliteta  grijne sezone 2020/2021. Prilično sam siguran da ni članovi Gradskog vijeća, ni građani Zenice ne žele da se to desi.

 Ovo pismo predstavlja urgenciju da hitno izvršite uplatu kako bismo održali aktivnosti u projektu i izbjegli bilo kakva kašnjenja koja mogu imati uticaj na grijnu sezonu 2020/2021, kao i na povjerenje partnera iz Finske.

 Na taj način ćete također obezbijediti da građani Zenice imaju osiguran željeni kvalitet grijanja iduće godine. Mi od Vas kao vodećeg čovjeka Grada Zenice očekujemo odlučnu akciju.

 

Srdačan pozdrav,

 

Nikhil Mehta

Generalni direktor

Toplana Zenica d.o.o.