Reagovanje Gradske uprave povodom bespravne gradnje uz OŠ "Hamza Humo" Babino

 Povodom javnog oglašavanja političke stranke SDA Zenica u vezi gradnje građevine kod Osnovne škole "Hamza Humo" u Babinu i postupanja inspekcije, a u cilju istinitog informisanja, građane obavještavamo o slijedećem:

-          dobro je da se SDA legitimisala da bespravnu gradnju vrši njihova asocijacija mladih,

-          objekat se gradi bez propisane urbanističko-građevinske dokumentacije (urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole),

-          objekat se gradi na javnoj površini (uzurpira se državna svojina),

Bez obzira na eventualno dobre namjere, inicijator gradnje je, ukoliko je legalista i ukoliko se zalaže za vladavinu prava, prethodno trebao da obezbijedi svu potrebnu urbanističko-tehničku dokumentaciju i potrebne dozvole, pa tek onda da pristupi gradnji građevine.  

Inspekcija je djelovala promptno iz razloga da se na vrijeme zaustavi ova i slične bespravne gradnje, pogotovo na uzurpiranom državnom zemljištu.

Naknadne legalizacije bespravne gradnje u dugotrajnim postupcima nisu prihvatljive, pogotovo za bespravne gradnje koje se trenutno vrše.

 Politička stranka SDA Zenica imala je vremena u periodu od  1995. do 2016. godine da izgradi ovo ali i brojna druga autobusna stajališta na periferiji grada.    

I na kraju, stanovnike Babinskog sliva i svih drugih dijelova našeg Grada obavještavamo, da je u toku projekat Gradske uprave na zamjeni i postavljanju jedinstvenih i unificiranih autobuskih stajališta na području Grada Zenica.