Žene Zenice, Orahovice, Nemile i Vranduka nakon dvanaestomjesečne obuke dobile certifikate

Preko hiljadu žena učestvovalo u programu "Obnavljanje životnih vještina"

 

Danas je 300 žena sa područja Zenice , Orahovice, Nemile i Vranduka dobilo certifikate nakon što su prošle jednogodišnji program obuke „Obnavljanje životnih vještina žena“. Stekle su znanja i vještine iz oblasti : žene i porodica, žene i zdravlje, žene u ekonomiji, politici i žene u postratnom periodu.

Na području općine Zenica navedene programske aktivnosti realizovalo je Udruženje Žene za žene Internacional Sarajevo.

U 2006. i 2007. godini u programu je učestvovalo 1157 žena . Aktivnosti koje su realizovane u toku dvanaestomjesečne obuke uključivale su pomoć i podršku ženama kroz sponzoriranje, treninge o važnosti ženskih prava, treninge tehničkih vještina, kreditiranje programa koji su pomogli poboljšanju porodičnih budžeta.

Na današnjoj svečanoj ceremoniji direktorica Udruženja Seida Sarić istakla je veliku zainteresovanost žena za obuku, koje su imale mogunost da dobiju moralnu i ekonomsku podršku kako bi postale ekonomski neovisne i shvatile važnost svoje uloge u porodici, lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Direktorica Sarić najavila je da se podjelom certifikata ne završava aktivnost žena zeničkog područja.One su stekle vještine koje i dalje treba unapređivati .Ohrabrene su u nastojanjima da započnu nove biznise, da se uključe u društveni i ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

Žene su koristile mikrokredite za razvoj poljoprivrede, proizvodnju zdrave hrane, uzgoj bilja, razvoj plasteničke proizvodnje, proizviodnje ukrasne ambalaže i uzgoj gljiva.Realizovale su i projekte iz oblasti kućne radinosti, obuke veza , tkanja , šivenja i krojenja.

Neke od njih su ovom prilikom govorile o svojim iskustvima u realizaciji programa proizvodnje mlijeka i razvoju ugostiteljstva.

U holu zeničke općine žene su izložile rukotvorina i proizvode iz kućne radinosti.

Program aktivnosti Udruženja žene za žene internacional će se nastaviti uz podršku Ministartstva poljoprivrede zeničko-dobojskog kantona i Općine Zenica.