Zenica grad mladih poduzenih ljudi

Emina Talić najsupješniji takmičar

 

 

Sinoć je u Hotelu Internacional u Zenici održana svečana ceremonija na kojoj je Biznis Start-Up Centar Zenica proglasio pobjednike u takmičenju za najbolje poslovne planove 2007. godine.

U takmičenju je učestvovalo 31 takmičar.To su mladi ljudi koji su aplicirali sa poslovnim idejama za započinjanje biznisa. Aplikacije za takmičenje u poslovnim idejama stigle su iz općina Zeničko-dobojskog , Sarajevskog i Srednje bosanskog kantona

Dvadeset takmičara steklo je pravo da svoje poslovne ideje prezentuju devetočlanom ocjenjivačkom žiriju.

Odabrano je 5 najboljih planova kojima je plaćena registracija preduzeća ,dodijeljen mikrokredit do 10.000 eura , a dobili su i mogučnost korištenja prostora u inkubatoru.

Za 10 najuspješnijih plaćena je registracija preduzeća, uručen vaučer od 2.500 eura za konsultantske usluge i mogučnost korištenja mikrokredita do 10.000 eura. Autori planova su : Eldin Brkić, Mladen Lazić, Amir Đ;uhera i Mahir Prljić.

Za 15 takmičara takođe je plaćena registracija preduzeća i uplaćen vaučer od 2.500 eura.

Cilj projekta je osnivanje 30 novih preduzeća u 2008. godini , gdje će se zaposliti mladi poduzetnici.

Ukupan fond ovogodišnjih nagrada 200 000 KM uz dodatni garantni kreditni fond u iznosu od 100 000 KM.

Ovom prilikom za nauspješnijeg pojedinca proglašena je , Emina Talić koja planira osnovati firmu za odgoj i obrazovanje djece u slobodno vrijeme.Pored novčane nagrade pripao joj je i poslovni prostor .Nagrade su uručili načelnik zeničke općine Husejin Smajlović i Miralem Galijašević, premijer Vlade Zeničko- dobojskog kantona.

Čestitajući mladim poduzetnicima koji su imali ideju za osnivanje firme, ali ne i sredstva za njihovu realizaciju načelnik Smajlović je s ponosom konstatovao da će Zenica , kao i do sada svesrdno pomagati mladim ljudima da svoje ideje pretoče u stvarnost.Premijer Galijašević je ovom prilikom kazao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava i podstiče poduzetničke inicijative i daje punu podršku ovom projektu čiji je partner Općina Zenica. Općina Zenica kao jedan od najznačajnijih partnera u projektu dala je veliki doprinos u promoviranju ideje o poduzetništvu i buđenju poduzetničkog duha kod mladih ljudi.Kostatovano je da je na ovogodišnjem takmičenju odziv takmičara bio veliki upravo zahvaljujući nastojanjima Općine Zenica da stvori ambijent pogodan za razvoj malih preduzeća i promocija grada Zenice kao poduzetničkog grada.

.