Zeničani uspješno realizovali proces prekvalifikacije/dokvalifikacije u okviru projekta „Centar za podršku poduzetnicima“

Proces prekvalifikcije/dokvalifikacije radne snage koji je počeo u novembru tekuće godine, uspješno je okončan. Prekvalifikacija/dokvalifikacija dio je planiranih aktivnosti projekta „Centar za poduzetnike“ koji je provela Agencija ZEDA u saradnji s partnerima, Gradom Zenicom i Udruženjem poslodavaca Zenica i zeničkim privrednicima koji su se prijavili za učešće u ovoj aktivnosti. Od ukupno 201.028,14 KM koliko je vrijednost Projekta „Centar za podršku poduzetnicima“, Evropska unija je finansirala 160.150,14 KM kroz zajednički program  Evropske unije i Vlade Njemačke, EU ProLocal kojeg implementira GIZ. 

Cilj projekta „Centar za poduzetništvo“ je povećanje broja registrovanih MSP posredstvom unapređenja koordinacije i komunikacije postojećih stakeholdera za lokalni ekonomski razvoj, poboljšanjem poslovnog okruženja i promovisanjem investicijskih potencijala Grada Zenice.

Preduzeća koja su učestvovala u ovoj aktivnosti:

1.       U.D. „Dimnjačar“ Zenica

2.       „Glovis“ d.o.o. Zenica

3.       „Orijent“  d.o.o. Zenica

4.       Proizvodni obrt „Hari“

5.       PPUD „Klimatizacija-grijanje“ d.o.o.

6.       „Pero Zenica“ d.o.o.

7.       „Commerce Care“ d.o.o.

procesom prekvalifikacije/dokvalifikacije pružila su priliku kandidatima koji su prošli obuku za zaposlenje ili prelazak na drugo radno mjesto.

U procesu prekvalifikacije/dokvalifikacije, učestvovale su 43 osobe pa je na ovaj način Zenica dobila: tapetare, stolare, vozače, krojače, konfekcionare tekstila, montere toplinskih pumpi i solarnih panela, CNC operatere, programere, štampare flexo štampe te krojače.

Cilj ove aktivnosti je podrška preduzećima, jačanje konkurentnosti te generisanje novih radnih mjesta i nova šansa za mlade ljude.

Svojom prijavom za učešće u ovom Programu, preduzeća su pokazala da su prepoznala značaj ove vrste podrške te iskazala interes za sličnim aktivnostima i ubuduće.

U okviru ove aktivnosti, Agencija ZEDA i partneri: Grad Zenica i Udruženje poslodavaca Zenica su kroz projekat „Centar za podršku poduzetnicima“ sufinansirali 33,000 KM, dok ukupno vlastito učešće prijavljenih preduzeća iznosi 22,500 KM.