Registar vijećničkih pitanja i inicijativa

Sjednica:
   
Vijećnik:
Poštovani, Na zahtjev stanara ulice Dr. Hasana Muminagića Obraćam Vam se ovim dopisom s namjerom da ukažem na višegodišnji problem sa završetkom asfaltiranja ulice Dr. Hasana Muminagića kod broj 2 u Zenici. Stanje asfalta čitave spomenute ulice je bilo kritično unazad 20-tak godina iz razloga što nikada nije obnovljena nakon rata te, s obzirom da su ispod nje položene cijevi JP Grijanja, često je prekopavana i “sanirana” u smislu krpljenja rupa. Tokom 2015. god. na inicijativu određenog broja stanara ove ulice, Gradska Komunalna služba je putem izvođača radova “Komgrad” Zenica krenula sa obnovom asfalta te je tom prilikom izvršen premjer radova te se započelo sa iskopavanjem, po potrebi nasipanjem šljunka/pijeska te asfaltiranjem. Radovi su vršeni sukcesivno tako što se počelo od raskršća sa Štrosmajerovom ulicom te se nastavilo prema nižim brojevima. Međutim kada se došlo do kraja ulice (ispred broja 2) na kojem se nalazi omanja okretnica/trg, radovi su iznenada prekinuti. Nakon mjesec dana, kontaktiran sam predstavnika izvođača radova koji me je uputio na g.dina Haris Ibrahimagića predstavnika Gradske Komunalne službe koji je ukratko objasnio da je ponestalo novca za završetak svih radova te da će isti biti nastavljeni čim se sredstva obezbjede (rekao je vjerovatno naredne 2016 godine). Nažalost ništa se nije promijenilo niti u 2016 niti u 2017. Važno je spomenuti da su već tada izvršena prekopavanja na tom dijelu, te su stanari ja insistirali da se situacija vrati na prethodno stanje jer se bližila zima i nisu mogli prići kućama radi iskopanih rupa. Nažalost oni su samo poslali par kamiona šljunka i zatrpali rupe. G.dina Ibrahimagića su kontaktirali nekoliko puta nakon toga, međutim uvijek su postojali neki drugi prioriteti tako da i danas, 5 godine nakon početka radova, imamo raskopanu ulicu i šljunak koji je pomjeren/razbacan usljed brojnih vozila koji prolaze ili se parkiraju na tom mjestu. Ovim putem Vas molim da pomognete da se asfaltiranje navedenog dijela Ulice Dr. Hasana Muminagića kod broja 2 napokon KOMPLETIRA. Napominjem da su svi premjeri urađeni još prije 5 godina. Potrebno je samo pronaći neophodna sredstva za završni sloj asfalta. U međuvremenu su vršena iskopavanja kod šahta Grijanja, na istoj lokaciji, tako da je stanje dodatno pogoršano. Već smo u polovini 2020, ali nažalost ništa se nije promijenilo. Unaprijed zahvalan na razumijevanju,
I  Vijećnik: Asim Musić (NEZAVISNI VIJEĆNIK)   50. sjednica, 16.07.2020
Na osnovu člana 120 Poslovnika o radu Gradskog vijeća Zenica pokrećem inicijativu o pomoći privatnim vrtićima u obezbjeđenju zaštitne opreme i velike količine dezinfekcionih sredstava kako bi se podržao rad istih u zaštiti zdravlja djece i usposlenika. Obrazloženje: Poznato nam je da je po preporuci Federalnog kriznog štaba od 12.3.2020. godine i Naredbi Kantonalnog kriznog štaba od 13.3.2020. godine zbog pandemije Corona virusa rad vrtića zabranjen. Od momenta zatvaranja vrtića vlasnici istih nisu imali nikakve prihode i zbog toga se sada nalaze u nepovoljnom položaju. Nakon ponovnog otvaranja vrtića vlasnici su veoma zabrinuti za zdravlje i sigurnost djece i uposlenih jer nisu potpuno u mogućnosti finansijski obezbjediti dovoljne količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava obzirom da se finansiraju sami za razliku od javnih ustanova. Pomoć za privatne vrtiće je bila obećana od strane državnih institucija ali se do sada još ništa nije realizovalo po tom pitanju. Od zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava koja su neophodna za siguran rad potrebno je sljedeće: - beskontaktni toplomjeri - vizir maske - zaštitne maske - zaštitne rukavice - dezinfekciona sredstva za ruke - dezinfekciona sredstva za čišćenje pribora, igračaka, namještaja i drugih površina - prečistači zraka (uređaj za prečišćavanje zraka od virusa) Napomena S obzirom da privatne vrtiće pohađa više od 50% djece u Zenici trebali bi imati ista prava kao i djeca koja pohađaju državne vrtiće. Gradonačelnik našeg grada i vijećnici u GV zastupaju interese sve djece bez izuzetaka i ne bi se trebali oglušiti na problematiku ove vrste. Stručna služba Gradskog vijeća predmetnu inicijativu uputila je Gradonačelniku (putem Službe kabineta Gradonačelnika) i Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, dosad nije bilo odgovora.
I  Vijećnik: Elvis Alijagić (SDP)   50. sjednica, 16.07.2020
U skladu sa članom 119. Poslovnika Gradskog vijeća, Naša stranka podnosi sljedeću inicijativu: Pokretanje aktivnosti vezanih za sanaciju državnog nacionalnog spomenika “Papirna” Obrazloženje: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je, prije nepunih osam godina, donijela Odluku kojom se Građevinska cjelina nekadašnje Fabrike papira u Zenici proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prema tekstu odluke i članu 9. Zakona o provođenju odluka Komisije za zašitu nacionalnih spomenika dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu nacionalnog spomenika. O ovom nacionalnom spomeniku ne vode računa niti Federacija, niti Kanton, a ni Grad Zenica. U zgradi “Papirne”, u nehumanim uslovima, danas obitava dvjestotinjak stanara u 52 stambene jedinice. Pored dimnjaka koji je u ruševnom stanju i skoro jednu deceniju prijeti životima i imovini građana, problem predstavlja fasada, krov koji se urušava u pojedinim dijelovima zgrade kao i ekonomsko dvorište (prilaz zgradi). U jesenjim i proljetnim danima, kada su obilne padavine, zbog lošeg kanalizacionog odvoda, te velikih rupa u samom ekonomskom dvorištu, stanari ove zgrade ovaj dio mogu preći isključivo u dubokim gumenim čizmama. Smatramo da Grad Zenica u što kraćem vremenskom roku mora pokrenuti aktivnosti prema Vladi Federacije i njenim resornim ministarstvima vezane za rehabilitaciju ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine. Naša stranka je, preko svojih zastupnika u Parlamentu FBiH, tražila od Vlade Federacije izdvajanje sredstava za izradu Elaborata o statičko-konstruktivnoj stabilnosti dimnjaka, sa provođenjem hitnih mjera zaštite konstrukcije dimnjaka i predviđenim sigurnosnim mjerama zaštite za okolne objekte, stanovnike i prolaznike. Shodno tome, molimo sve zastupnike iz Zenice koji participiraju u Federalnom parlamentu da podrže ovu inicijativu. Naša osnovna zadaća je borba za kvalitetan život građana i u tome moramo biti jedinstveni. Stručna služba Gradskog vijeća predmetnu inicijativu uputila je: Gradonačelniku (putem Službe kabineta Gradonačelnika), Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove, Službi za urbanizam i Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, dosad nije bilo odgovora.
I  Vijećnik: Meliha Salčinović (NAŠA STRANKA)   50. sjednica, 16.07.2020