Registar vijećničkih pitanja i inicijativa

Sjednica:
   
Vijećnik:
Na osnovu člana 120 POslovnika o radu Gradskog vijeća Zenica pokrećem inicijativu za sanaciju puta u ulici Ivana Gundulića koji vodi prema gradskom groblju Crkvice. Obrazloženje: Inicijativu podnosim na zahtjev građana mjesne zajednice Gornje Crkvice koji su se u više navrata pismeno obraćali gradskim službama sa zahtjevom da se asfaltiranje puta u ulici Ivana Gundulića stavi u prioritet, te da se planiraju sredstva u budžetu za ovu namjenu. Navedeni put je makadamski i u dužini je od 600 metara, tačnije od Trening centra Fudbalskog saveza BiH na Crkvičkoj ravni do Gradskog groblja Crkvice. Za sanaciju navedenog puta nisu potrebna velika sredstva, a sanacija istog bi bila od velikog značaja kako za građane ove mjesne zajednice tako i za grad Zenicu. Napominjemo da bi ovako uređen put rasteretio i saobraćaj kroz Crkvice. Trenutno kretanje putničkih vozila ovim putem stvara veliku prašinu u sunčanim danima, a još veće probleme stvara u kišnim i snježnim danima kada se na putu nalaze ogromne lokve. Ovaj put, kao prečicu, koriste i djeca koja idu u Osnovnu školu "Mak Dizdar", te građani koji svakodnevno idu na posao. Nije potrebno naglašavati da je pored ovog puta Trening centar na čiji travnjak pada prašina koju stvaraju vozila koja se kreću navedenim putem. U narednom periodu također je potrebno uraditi projekat rekonstrukcije puta od uprave Gradskog groblja Crkvice, pa do spajanja sa ovim makadamskim putem i raskrsnice prema Peharama u dužini od 400 metara jer je i ovaj put totalno oštećen.
I  Vijećnik: Elvis Alijagić (SDP)   37. Sjednica, 29.05.2019
Na osnovu člana 120 Poslovnika o radu Gradskog vijeća pokrećem inicijativu za rekonstrukciju postojećeg poligona za polaganje i obuku vozača u Zenici. Obrazloženje: Inicijativu podnosim na zahtjev velikog broja kako instruktora, tako i kandidata - korisnika ovog poligona obzirom da poligon u trenutnom stanju i kapacitetu ne zadovoljana standarde. Navedeni poligon je prvenstveno potrebno proširiti, a već postojeću površinu asfaltirati, uraditi prateće elemente (semafor, znakovi, ocrtati crte na dionici na kojoj se polaže, ocrtati kružni tok, ocrtati garažu i dr.) tj. dovesti poligon u funkcionalno stanje. Iz fotografija koje prilažem vrlo je lako zaključiti u kakvom stanju se nalazi ovaj poligon. U održavanje i modernizovanje ovog poligona godinama iz budžeta nisu izdvajana sredstva, niti je od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK - Odsjek za komunikacije i saobraćaj izvršen povrat sredstva koja se uredno ubiru po osnovu uplata kandidata za obuku i polaganje vozačkih ispita, a svima je poznato da danas uplata za vozački ispit po kandidatu košta oko 900,00 KM, iz kojih dio sredstava odlazi u budžet Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK (budžet ZDK) u čijoj nadležnosti je Udruženje instruktora vožnje. Obuku i polaganje kroz auto školu i kroz poligona sedmično prođe oko 120 kandidata. U ovom udruženju vrši se polaganje-licenciranje ispitivača (godišnje oko 100-tinjak). Podatke o naplati i utrošku sredstava koja se naplaćuju za obuku i polaganje vozačkog ispita, licenciranje ispitivača) tražit ćemo od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport - Odsjek za komunikaciju i saobraćaj ZDK putem naših zastupnika u Skupštini ZDK.
I  Vijećnik: Elvis Alijagić (SDP)   37. Sjednica, 29.05.2019
Za sazivanje tematske sjednice vezane za stanje sporta u Gradu Zenica pod nazivom : "Zenički sport - status, analiza i ciljevi". Obrazloženje: Obzirom da je kraj prvenstva u većini sportskih klubova, a nemamo se mnogo čime pohvaliti u rezultatskom smislu, htio bih da se sazove tematska sjednica na kojoj bi se razmotrilo sadašnje stanje sporta u Gradu Zenica i pravac daljeg djelovanja. Kao četvrti grad po veličini u BiH, grad koji posjeduje neophodnu infrastrukturu za bavljenje raznim sportovima, grad u kome je registrovano preko 70 raznih sportskih organizacija, neshvatljivo je da se, kad govorimo o kolektivnim sportovima u seniorskoj konkurenciji, većina sportskih klubova već godinama i bez pomaka najbolje takmiči u kantonalnim ligama, omladinskim ligama, drugim ili prvim federalnim ligama i sl., pa smo tako bez svojih predstavnika u ligama na najvišem nivou u državi. Povremeno zabljesne neki sportaš iz pojedinačnih sportova, npr. atletike ili nekog borilačkog sporta i to je ono što obilježi jednu kalendarsku godinu što se uspjeha tiče, a što nas stavlja u nezavidan položaj u odnosu na druge općine u kantonu. Na ovoj sjednici i se razmotrili rezultati rada u sportskim klubovima, odredile neke smjernice rada za budući period, učešće grada i status saveza u svemu tome, postavili ciljevi djelovanja sportskih kolektiva, razmotrilo organizovanje određenih edukacija, a sve radni unapređenja i promocije grada kroz sport, odnosno razvijanja sportskog turizma koji je u mnogim državama ozbiljna privredna grada.
I  Vijećnik: Đenan Dedić (SAMOSTALNI VIJEĆNIK)   37. Sjednica, 29.05.2019