Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Islamski centar svečano otvoren u Zenici, gradonačelnik Kasumović poručio: Neka bude mjesto okupljanja i saradnje

U kompleksu Sultan-Ahmedove džamije u Zenici danas je svečano otvoren Islamski centar uz prisustvo brojnih zvanica i gostiju. Islamski centar, čija je gradnja počela 2002. godine, upotpunio je historijsku jezgru grada Zenice, a u izgradnji su učestvovali brojni dobrotovori, institucije te država Kuvajt.

Na svečanosti, uz reisu-l-ulemu dr. Huseina ef. Kavazovića i reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe ef. Cerića, predstavnike države Kuvajt i Palestine, brojne muftije te predstavnike drugih vjerskih zajednica, prisustvovao je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

"Velika je čast danas biti u našem gradu i svjedočiti jednom generacijski važnom događaju – otvaranju modernog duhovnog i kulturnog centra koji će obogatiti Zenicu i oživjeti historijsko središte našeg grada, utemeljen prije više od 600 godina uz Sultan-Ahmedovu džamiju, po kojem ovaj velelepni objekt danas ponosno nosi ime. Svaka nova građevina posvećena kulturi i molitvi predstavlja novo stanište dobrote, humanosti i zajedništva. Otvarajući Islamski centar 'Sultan Ahmed', posebno smo radosni jer će, poput ostalih vjerskih centara, biti mjesto okupljanja ne samo vjernika muslimana, već će i promovisati dijalog i saradnju", naglasio je u svom obraćanju gradonačelnik Kasumović.

Islamski centar ima 5.500 kvadratnih metara zatvorenog prostora, u kojem se nalaze konferencijske sale, velika biblioteka sa čitaonicom, vrtić, centralni zenički mekteb, restoran, kafeterija, poslovni prostori i drugi prateći sadržaji.

Gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je važnost izgradnje društva u kojem će građani biti svjesni da je različitost prednost i bogatstvo, te izrazio nadu da će novootvoreni centar doprinijeti toj misiji.

"Gradska uprava će, kao i do sada, biti podrška u radu vjerskih zajednica, svjesna važnosti njihovog djelovanja u našem društvu. Zahvalnost je bitna jer smo svjesni da sve što imamo u životu, dobili smo od nečije dobrote. Danas smo posebno zahvalni svim našim prijateljima i dobrotvorima", zaključio je gradonačelnik Kasumović.