IZVJEŠTAJ o stanju u Gradu Zenici na dan 18.05.2022. godine (do 08:30 sati)

Na osnovu dobijenih i obrađenih informacija, a u skladu sa članom 152. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća („Službene novine Federacije BiH“, br. 39/03, 22/06 i 43/10) i člana 14., 16. i 19. Pravilnika o organizovanju i funkcionisanju operativnih centara civilne zaštite („Službene novine Federacije BiH“, broj 9/19) dostavljamo Vam:

IZVJEŠTAJ o stanju u Gradu Zenici na dan 18.05.2022. godine (do 08:30 sati)

PRIRODNE I DRUGE NESREĆE I DOGAĐAJI

VATROGASNE INTERVENCIJE

Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica u protekla 24 sata je obavljala svoje redovne poslove i zadatke, te  je imala četiri vatrogasne intervencije i to:

- Intervencija gašenja požara otpadnog materijala - Saliha Cakana Mulalića - požar ugašen

- Tehnička intervencija spašavanja unesrećene osobe iz poplavljenog objekta  - Sarajevska - intervencija uspješno završena

- Tehnička intervencija uklanjanja oborenog stabla sa saobraćajnice  - Ulice: Sarajevska,Drvena Ćuprija, Školska, Crkvice, Milivoja Čekaje - intervencije uspješno završene

- Tehnička intervencija uklanjanja oborenog stabla sa saobraćajnice  - Gorica - intervencija uspješno završena

PRIRODNE I DRUGE POJAVE

Dana 17.05.2022. godine oko 15:00 sati došlo je do pogoršanja vremenskih uslova, te je područje grada Zenica zadesilo nevrijeme odnosno došlo je do većih količina padavina kiše pračene jakim olujnim vjetrom i ledom. Od posljedica toga na više lokacija došlo je do obaranja stabala na javnim i privatnim površinama, te  saobračajnicama na lokacijama: Sarajevska, Drvena Ćuprija, Školska, Crkvice, Milivoja Čekaje. Na više lokacija su aktivirana klizišta, gdje su angažovana stručna lica na rješavanju. U mjestu Rujev Do i Žičara, ul. Zvečajska, put za Dobriljevo došlo je do odrona na saobračajnicu, gdje su upućena radna mašina i vozila Službe civilne zaštite na čišćenje i stavljanje u funkciju saobračajnih kolovoza. Nema prijavljenih nastradalih osoba. Pričinjena je materijalna šteta na objektima i materijalnim dobrima, te komisija za procjenu šteta vrši obilaska na osnovu prijava fizičkih i pravnih lica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica su spasili unesrećenu osobu iz poplavljenog objekta na adresi ul. Sarajevska.

STANJE PUTEVA

Na području Grada saobraćaj se odvija na svim lokalnim putnim pravcima bez zastoja, osim na mjestima gdje je došlo do odrona usljed većih količina padavina.

SNABDJEVANJE ENERGENTIMA, VODOM I STANJE TELEFONSKIH VEZA

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Planirani radovi Podružnice “Elektrodistribucija” Zenica za dan 18.05.2022.(srijeda) i 19.05.2022.(četvrtak),  bez električne energije će biti sljedeća područja:

Dana 18.05.2022. (srijeda):

PJD Zenica

DV 10 kV Zenica 3

Naselja: Ričice, Kadrići, Sviće 1, Sviće 2, Smetovi Kujanovac, Gornji Pečuj, Rima Komerc, Donja Gračanica, Brce, Vodovod Gračanica, Bare Gračanica, Gornja Gračanica, Plahovići, Jezera, Drinjani, Hece, Hece 2, Donja Vraca, Banloz, Bukovica, Jelina, Krčevine, Babino polje, od 09:00 do 15:00 sati

Dana 19.05.2022.(četvrtak):

PJD Zenica

Trafo područje Lukovo polje 3 br.160 - izlaz prema Biss toursu, od 09:00 do 15:00 sati

Snabdijevanje vodom je uredno.

Planirani radovi J.P. „VODOVOD I KANALIZACIJA“ d.o.o. Zenica:

·  Prve Zeničke brigade, brojevi 13 i 15, sanacija kvara na vodovodnoj liniji, od 08:00 do 12:00 sati

Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji.

HIDROMETEOROLOŠKI I DRUGI PODACI

Stanje u 08:00 sati

Vremenska prognoza: pretežno oblačno

Temperatura zraka: 16 oC

Relativna vlažnost: 85 %

Stanični pritisak: 980.8 hPa

Pravac i brzina vjetra:  N, 11 km/h

Količina padavina za protekla 24 sata: 31 mm

Visina sniježnog pokrivača: - cm

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici: 115 cm (normalan)

OSTALE INFORMACIJE

Na snazi je Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se odnosi na epidemiološku situaciju izazvanu coronavirusom (COVID 19).

OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE GRADA ZENICA