Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Obilježena 32. godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine

Danas je u Zenici svečano obilježen 15. april, Dan Armije RBiH. Organizator ove aktivnosti bila je Komisija za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice.

Svim šehidima i poginulim borcima odana je počast na centralnom spomen-obilježju "Kameni spavač", gdje su brojne delegacije položile cvijeće. Pored Elvedina Muslića, koji je kao maloljetni borac učetvovao u ratu kao pripadnik Armije RBiH, prisutnima se obratio predsjednik gradske Komisije, Vernes Menzilović.

Istaknuta je važnost pamćenja prošlosti kao živog svjedoka koliko zlo može biti snažno, ali i koliko zla vremena mogu iznjedriti velike ljude sa kolosalnim djelima. Šehidi, poginuli borci i njihove porodice zaslužuju najveći pijetet i pažnju.

Ranije je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, uputio čestitku povodom Dana Armije RBiH, ističući važnost kontinuiranog zalaganja za domovinu Bosnu i Hercegovinu, te unapređivanje, izgrađivanje i jačanje patriotskih osjećaja kroz konkretne akcije kako bi se osigurala održivost života u miru i prosperitetu za svakog građanina naše zemlje.

U narednim danima, tačnije 19. aprila u 12:00h, bit će održano polaganje cvijeća na spomen-obilježju "Kameni spavač" ispred ploče s imenima ubijenih, povodom obilježavanja Dana civilnih žrtava rata grada Zenice.