Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

U Gradskoj upravi Zenica održana 23. sjednica Privrednog savjeta Grada Zenica

U prostorijama Gradske Uprave Zenica održana je 23. sjednica Privrednog savjeta Grada Zenica, kojoj su pored gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, prisustvovali i njegovi saradnici, članovi Udruženja privrednika i poslodavaca, predstavnici Razvojne agencije ZEDA, Foruma građana te predstavnici lokalnih kompanija.

Ovom prilikom prisutni su informisani o izgradnji Poslovne zone Zenica Jug, dosadašnjih radovima u Poslovnoj Zoni Zenica 1, te organizaciji ZEPS-a 2024.

Predstavnici Službe za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem izvijestili su članove Privrednog savjeta o Javnom pozivu za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2024. godini na području Grada Zenice koji je trenutno u toku, a čiji je krajnji rok za podnošenje prijava 2. april 2024. godine.

Također su najavili raspisivanje Javnog poziva organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama sa područja Grada Zenice za predaju prijedloga projekata u sklopu raspodjele budžetskih sredstava za 2024. godinu, koji će biti raspisan u aprilu 2024. godine.

Na sjednici  su prezentirani i podaci o rezultatima i aktivnostima koje Grad Zenica realizira u sklopu USAID Projekata: USAID Program podrške zaštiti ljudskih prava (INSPIRE) - fond podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa, kao i USAID -  Diaspora Invest 2023 – 2027. Razgovaralo se i o uspješno završenom Projektu „iSKOraK-Partnerstvo za nova radna mjesta“ te postignutim rezultatima.

Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, upozala je prisutne o budućem Projektu „Lokalni ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini – LER u BiH“, koji finansira Vlada Švicarske, a implementira projektni konzorcij Karitas Švicarske i NIRAS, za koji će se Sporazum potpisati 16. aprila ove godine.