Dobro došli na oficijelnu stranicu Grada Zenica

Vijesti

Naslovna slika

Potpisani Ugovori za razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena u Zenici

Danas je u Kabinetu Gradonačelnika Zenice održano svečano potpisivanje Ugovora između USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Grada Zenica i odobrenih korisnika Fonda za razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa.

Ova inicijativa pruža podršku razvoju pet novih biznisa u Zenici, ne samo kroz finansijsku podršku, već i kroz mentorsko i stručno vođenje, što će doprinijeti održivosti ovih poduhvata. Cilj je stvaranje inkluzivnijeg društva u kojem pojedinci imaju priliku za uspjeh i samostalnost.

Gradonačelnik Kasumović istakao je svoju podršku ovom projektu, ističući važnost privatnog preduzetništva kao garanta budućnosti. "Drago mi je da imam priliku danas čestitati uspješnim korisnicama grantova i ohrabriti ih da nastave sa osnaživanjem njihovih ideja. Zahvalan sam i našoj partnerskoj organizaciji, USAID-u što prepoznaju zalaganje Grada Zenica i što su nam kontinuirani i stalni partneri na različitim segmentima. Moja je želja da ohrabrimo građane da se odlučuju na samostalne biznise i generalno da osnažimo privatno preduzetništvo jer je to garant budućnosti u vremenu koje dolazi," rekao je gradonačelnik Kasumović.

USAID-ov Program INSPIRE započeo je u augustu 2020. godine kao odgovor na izazove s kojima se suočavaju marginalizirane grupe u BiH, pružajući podršku organizacijama civilnog društva i pojedincima koji se bore za prava i dostojanstvo ovih grupa.

"Danas smo potpisali ugovore koji će omogućiti ne samo finansijsku podršku, već i mentorsku podršku koja će pomoći u razvoju i održivosti ideja. Ovo je nastavak ranijih inicijativa USAID-a, čime se pružaju prilike za zapošljavanje i samozapošljavanje marginaliziranim grupama," istakla je Dunja Jalimam, zamjenica direktora programa USAID/INSPIRE.

Amra Mehmedić, pomoćnica Gradonačelnika za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, naglasila je da Grad Zenica već od 2018. godine izdvaja sredstva za podsticaj razvoja biznisa, te da su u Budžetu opredijeljena sredstva od 300.000 KM za podršku novim i postojećim biznisima. Također je istakla važnost i nematerijalne podrške koja se pruža licima koji razvijaju svoje početne biznise.

Učesnici svečanosti naglasili su da se trenutno radi na tri projekta u saradnji sa USAID-om, te da rad na promociji zaštite ljudskih prava, društvenog razvoja i inkluzije nije završen, jer se marginalizirane grupe i dalje suočavaju s izazovima.

"Zahvalni smo programu USAID-a i Gradu Zenica što su nam pružili podršku u razvoju naših prvih biznisa. Ovo je sjajna prilika koju ćemo iskoristiti i opravdati očekivanja," izjavila je Ena Kurbegović, jedna od korisnica granta.