10. „Dječiji festival“ okupio preko 5000 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine

U Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici održan je 10. „Dječiji festival“, koji je okupio  5200 učenika iz cijele Bosne i Hercegovine.

Njegova ekselencija Sadik Babür Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, zamjenik predsjednika Instituta Yunus Emre Kutlamis Yalcin i brojne druge zvanice prisustvovali su ceremoniji otvaranja festivala.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u svom obraćanju prisutnima zahvalio se Institutu Yunus Emre što je Zenicu i ove, kao i ranijih godina, učinio gradom mladosti, lijepog druženja i prijateljstva.

„Dječiji festival“ predstavlja puno više od manifestacije koja okuplja hiljade učenika iz škola širom Bosne i Hercegovine. To je projekat koji u sebi inkorporira saradnju škola iz BiH sa školama iz naše prijateljske Republike Turske, unapređuje kvalitet obrazovanja i potiče razvijanje prijateljskih odnosa. Djeca su naša budućnost. Ono što u svojim govorima uvijek ponavljam i poručujem mladim naraštajima je da uče, vrijedno rade i rezultati neće izostati, ali isto tako, neophodno je da našoj djeci stvorimo adekvatne uslove za obrazovanje i napredovanje. Učenje turskog jezika u sklopu projekta „Moj izbor je turski“, koji u Bosni i Hercegovini provodi Institut Yunus Emre, doprinijet će samopouzdanju svakog učenika, a razmjena znanja ostvarena sa učenicima iz Turske obogatit će njihova obrazovna iskustva“, istakao je, između ostalog, gradonačelnik Kasumović.

„Dječiji festival“ se održava u sklopu projekta „Moj izbor je turski“, koji u našoj zemlji provodi Institut Yunus Emre.