Grad nastavlja podržavati obilježavanje godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana

Predstavnici Udruženja "Kula-Gorica" posjetili su danas Gradsku upravu Zenica i gradonačelnika Fuada Kasumoviću, kako bi se i lično zahvalili na podršci Grada u tradicionalnom obilježavanju godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana.

U znak zahvalnosti, ovom prilikom predstavnici Udruženja "Kula-Gorica" uručili su prigodan poklon gradonačelniku Zenice.

Prema riječima Mirsada Beganovića iz Udruženja "Kula-Gorica", projekat obilježavanja godišnjice Povelje Kulina bana sastoji se od više segmenata, međutim, posebno su ponosni što će ove godine Samir Zukić Cober, njihov član, biciklom iz Zenice putovati do Dubrovnika.

"Na taj način skrećemo pažnju na značajne datume iz zajedničke prošlosti, ali i promovišemo biciklo kao prevozno sredstvo koje ne zagađuje okoliš. Zahvaljujemo se gradonačelniku Kasumoviću koji nas tradicionalno ugosti da nam zaželi sretan put, ali i što Gradska uprava Zenica ima sluha za projekte ovog tipa", rekao je Beganović.

Gradonačelnik Kasumović čestitao im je što su i ove godine odlučili obilježiti 832. godišnjicu potpisivanja dokumenta kojim su regulisani trgovački odnosi između tadašnje Bosne i Dubrovnika.

"Želim vašem biciklisti sretan put do Dubrovnika, ali i čestitati vam što ovakvim aktivnostima svi zajedno čuvamo našu historiju. I ovo je još jedan od načina da se sačuvaju uspomene na prvi diplomatski dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara vladaru, odnosno knezu druge države kao dio zajedničke prošlosti i dobrih međususjedskih odnosa", poručio je gradonačelnik Kasumović.