Grad Zenica i ove godine osigurao sredstva za sufinansiranje projekata izrade novih fasada i zamjene azbestnih krovova

Grad Zenica obezbijedio je 333.021,16 KM za realizaciju 16 ugovora o sufinansiranju izrade termo-izolacione fasade-utopljavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Ugovori o sufinansiranju projekata potpisani su između Grada Zenica i predstavnika Upravitelja odnosno Odbora etažnih vlasnika.

Radi se o Javnom pozivu etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u cilju sufinansiranja projekata sanacije zajedničkih dijelova zgrada u oblasti energetske efikasnosti i to u maksimalnom iznosu do 50% od ukupne investicije, koji Grad Zenica provodi četvrtu godinu zaredom.

Cilj Javnog poziva je pružanje sistemske pomoći građanima u poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada, kao i uklanjanje opasnog azbestnog otpada.

Mjere za koje se dodjeljuju sredstva za sufinansiranje su postavljanje termo-izolacione fasade minimalne debljine 10 cm te zamjena krovova izrađenih od azbestnih ploča.

Osim što će doprinijeti ljepšem izgledu grada, utopljavanje će omogućiti manju potrošnju energenata, manju emisiju štetnih plinova i u konačnici poboljšanje kvaliteta zraka.

S obzirom da je Zenica dio porodice zelenih gradova poduzeli smo brojne korake da imamo manju emisiju štetnih gasova. U tom cilju pokrenuli smo projekte sufinansiranja izrade termo-izolacione fasade i zamjene krovova izrađenih od azbestnih ploča. U planu je da javnim pozivom budu obuhvaćeni i individualni stambeni objekti“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Gradonačelnik Kasumović je naglasio da su do ove godine završeni radovi na izradi termo - izolacione fasade na 16 objekata te radovi na zamjeni krovova izrađenih od azbestnih ploča na 33 objekta, za što je utrošeno oko 800.000,00 KM.