Gradonačelnik Fuad Kasumović dao podršku zeničkim rudarima

Na poziv gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u Gradskoj upravi održan je sastanak s predstavnicima Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Delegaciju Sindikata RMU Zenica predvodili su predsjednik Elvedin Avdić i zamjenik predsjednika Muris Mujezinović.

Povod sastanka su aktuelna dešavanja u vezi sa zahtjevima Sindikata radnika rudnika FBiH u pogledu novog pravilnika o radu kojim se, između ostalog, predviđa smanjenje plata rudarima. 

Predstavnici Sindikata RMU Zenica su informisali gradonačelnika Kasumovića o njihovim zahtjevima prema Vladi Federacije BiH i Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH te o aktivnostima poduzetim u cilju rješavanja ovog pitanja.

U obraćanju predstavnicima Sindikata RMU Zenica gradonačelnik Kasumović je rekao: „Pozvao sam vas kao vaš Gradonačelnik. Znam vašu borbu i želim da vam poručim da imate moju i podršku Gradske uprave Zenica. Žao mi je što ste dovedeni u situaciju da svoja prava ostvarujete na ulicama, ali nažalost to je posljedica nefunkcionalnosti sistema. Nepravdu koju godinama trpite, niste zaslužili“.

Dodao je da Gradska uprava Zenica nema nadležnosti u ovoj oblasti i naglasio da će bez obzira na tu činjenicu učiniti ono što može da podrži svoje sugrađane rudare.

Mi nismo došli ovdje Fuadu Kasumoviću. Došli smo našem Gradonačelniku. Želimo da se to zna, kako se ne bi dogodile drugačije interpretacije ovog sastanka. Vaša podrška i povjerenje nam puno znači da istrajemo u našim zahtjevima. Podrška nam je posebno važna u onom dijelu koji se odnosi na sile kojima smo se mi suprotstavili“, kazao je Muris Mujezinović, zamjenik predsjednika Sindikata RMU Zenica.      

Gradonačelnik Kasumović se osvrnuo i na prijedlog Gradske uprave Zenica vezan za kupovinu hotela „Rudar“ u Zenici.

Grad Zenica je spreman kupiti hotel Rudar u Zenici. Sredstva dobijena po osnovu prodaje tog objekta bi bila iskorištena za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje rudarima“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Avdić se zahvalio gradonačelniku Kasumoviću na pozivu i naveo: „Nama je u ovom momentu najpotrebnija podrška kako bi bili ispoštovani naši zahtjevi. Nećemo posustati u tome. Za večeras smo također najavili skup u 18,00 sati ispred direkcije RMU Zenica. Ovom prilikom pozivamo i naše građane da dođu u što većem broju i podrže rudare. Što se tiče prodaje hotela Rudar u Zenici, kad bi se pitali sindikalci i rudari, pa i naša Uprava oni bi danas, sutra dali saglasnost za tu prodaju, ali se tu radi o većoj politici“.