Gradonačelnik Fuad Kasumović primio predsjednicu Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović primio je danas predsjednicu Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Muniru Subašić.

Uz predsjednicu Subašić prijemu je prisustvovala i članica Udruženja Kada Hotić te Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja i koordinatorica projekta „Heroine Srebrenice“.

Izražavajući duboko poštovanje predsjednici Udruženja i svim majkama koje su bile žrtve genocida u Srebenici gradonačelnik Kasumović je naglasio: „Vaša posjeta mi je najvažnija otkako sam preuzeo funkciju gradonačelnika. Pratim aktivnosti Udruženja i Grad Zenica će pružiti materijalnu podršku vašim aktivnostima u povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici. Majke Srebenice i sve žrtve genocida u Srebrenici to zaslužuju“.   

Tokom susreta predstavljen je projekat „Heroine Srebrenice“ čiji je cilj dokumentovati priče žena koje su preživjele genocid u Srebrenici, njihovu herojsku borbu protiv nekažnjivosti počinitelja i napore da sačuvaju istinu o genocidu, kao i odati počast svim preživjelim, aktivistkinjama i donositeljicama odluka koje su podržale borbu žena u BiH.

Realizacija projekta se sastoji iz nekoliko dijelova, uključujući razvoj i produkciju umjetničke instalacije
"Majčina marama", produkciju fotografske izložbe koja će pratiti instalaciju, te međunarodnu konferenciju u Srebrenici sa aktivistkinjama i ženama koje su preživjele genocid iz BiH i širom svijeta.

Realizacija svih aktivnosti je planirana u okviru programa obilježavanja 27. godina od genocida u Srebrenici.    

Predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić se u ime Udruženja zahvalila Gradskoj upravi i gradonačelniku Kasumoviću na podršci.

Na konferenciji koja će biti održana u povodu obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici ćemo okupiti žene svijeta, analitičarke, političarke, glumice. Naziv konferencije je "Majčina marama" i sve žene koje budemo pozvali donirat će svoje marame i šalove, fotografije, a planirano je i da se zabilježi po jedna njihova poruka. Na ovaj način smo ustvari željeli saznati šta misle žene, jer najveći teret u životu nose upravo žene“, kazala je predsjednica Subašić.